2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Bugün 'Dünya Çocuk Hakları Günü'

Mersin Sokak Çocukları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, sokakta yaşayan ve çalışan çocuk sayısının giderek arttığını belirterek, "Öncelikli görevimiz, çocukların yaşamını korumaktır" dedi.

'Dünya Çocuk Hakları Günü' dolayısıyla Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde açıklamalarda bulunan Sabahat Aslan, çocukların cinsel istismara ve cinsel tacize maruz kaldığına dikkat çekti.

Aslan, İnsan Hakları Beyannamesi'nin kabul edilişinden bu yana 18 yıl geçmesine rağmen Türkiye'de ve dünyada çocukların hala kötü davranışa, şiddete ve sömürüye maruz kalarak çok ağır şartlarda işçilik yaptığını anlattı.

Cinsel saldırıya uğrayan, uyuşturucuya kurban giden, sokakta yaşayan ve sokakta çalıştırılan çocuk sayısının da her geçen gün arttığını belirten Aslan, bununla birlikte kız ve erkek çocuklar arasında eşitsizliğin giderek arttığını, çocuk suçlarında da artış yaşandığını dile getirdi.

Aslan, "Dünyanın birçok ülkesinde ve ülkemizde bir bunalımlar ve krizler sistemi olan kapitalizmin 1980'lerden bu yana tüm dünyaya dayattığı neo-liberal politikalar; sosyal devletin tasfiye edilmesinin yanı sıra daha çok yoksulluk, yoksunluk, eğitimsizlik, işsizlik, adaletsizlik, emperyalizme bağımlılık, baskı, şiddet, yolsuzluklar düzenini oluşturdu" dedi.

Aslan, sokak çocuklarının iyi yaşamalarının, eksiksiz bir şekilde gelişmelerinin, eğitilmelerinin, zararlı etkilerden, istismardan ve sömürüden korunmalarının şart olduğunu vurguladı.

Çocukların ruhsal ve sosyal gelişimini etkileyecek işlerde çalıştırılmasının engellenerek özgürlük, eşitlik, hoşgörü, değerbilirlik ve dayanışma ortamında yetişmesi gerektiğini savunan Aslan, çocuklarının yaşamını güvence altına alamayan toplumların geleceğinin de olmayacağının altını çizerek, "Dünya Çocuk Hakları Günü'nde, çocukların tüm haklarının korunduğu, açlıktan, yoksulluktan, savaştan, şiddetten ve kötülüklerden arınmış, sevginin, hoşgörünün ve barışın egemen olduğu bir dünyada yaşayabilmeleri için herkesi göreve davet ediyor, bütün çocukların özgür, mutlu yaşadığı barışçıl bir dünya diliyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 16:03:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?