4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Bulut: Soykırım anıtı dikilsin

Bağımsız Mersin Milletvekili Ersoy Bulut, 8 Mayıs'ın "Cezayir Soykırımını Anma Günü" olarak kabul edilmesi ve Ankara'da bir "Soykırım Anıtı" dikilmesine ilişkin bir yasa teklifi verdi.

Bulut, TBMM Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifinin gerekçesinde Fransa'nın işgalinde Cezayir halkını Hıristiyanlaştırmayı ve asimle etmeyi başaramamadığını söyledi.

Cezayir tarihinde hep Fransız işgaline karşı ayaklanmalar olduğunu, ayaklanmaların her defasında kanlı bir şekilde bastırıldığını belirten Bulut, 1 Kasım 1954 başlayıp, 19 Mart 1962 yılında ilan edilen ateşkesle sona eren bağımsızlık savaşında 1,5 milyon Cezayirlinin işgalci Fransızlar tarafından katledildiğini söyledi.

Bulut, "8 Mayıs 1945 tarihinde tüm Avrupa Nazilerden kurtuluş kutlaması yaparken, Cezayir’de bağımsızlık için yürüyen 45 bin kişi sömürgeci Fransız askerleri tarafından katledilmiştir" dedi.

Bulut, Fransız soykırımının sadece Cezayir’le sınırlı olmadığını, diğer sömürge ülkelerde de egemenliğini kabul ettirmek amacıyla katliamlarda bulunduğunu bildirirken, şöyle dedi: "Cezayir’de yaptıkları sorulduğunda ‘Konu tarihçilere bırakılmalıdır’ diyen Fransa, Sözde Ermeni Soykırımını tarihçilere havale etmek yerine, kabul etmeyi yeğlemiştir. Olmayan bir soykırımın anıtını dikmiştir. Fransa ve onun Cumhurbaşkanı önce kendi tarihleriyle, Cezayir’de ve diğer sömürgelerde yaptıkları katliamlarla yüzleşmelidir."
Anka
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2006 Salı 17:09:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?