4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Büyük Türk Buluşması etkinliği başladı

BÜYÜK TÜRK BULUŞMASI ETKİNLİĞİ BAŞLADI

Kültür Bakanlığı, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) ile Erdemli Belediyesi tarafından düzenlenen “Büyük Türk Buluşması” etkinlikleri başladı.

Erdemli Cumhuriyet Meydanı’ndan Mehter Takımı eşliğinde 2 kilometre mesafedeki etkinliklerin düzenleneceği Talat Göktepe Çamlığı’na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe 200’e yakın misafir ülke ve toplulukların sanatçı ve halk dansları toplulukları katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, dünya üzerinde yaşayan ve Türkçe konuşan insanların bir araya gelmesine öncülük etmek istediklerini belirterek, “ 77 yıl önce Türk dünyasının önüne konulan bu kutlu hedefin Türk Birliğidir. Asıl olan bu hedefe inanmak ve bu hedefe kilitlenmektir. Bugün Türk dünyasının dört bir köşesinden bu kutlu çağrıya ses veren, bu anı Erdemli’de bizlerle paylaşan tüm soydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Küresel dünyada birlikteliğin öneminin arttığını bir dönemin yaşandığını ifade eden MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır da Türk soylu milletlerin içinde halen kimliğini ifade edemeyerek başka devletlerin bayrağı altında yaşama mücadelesi veren toplulukların var olduğu bir dönemde böyle bir etkinliğin düzenlenmesini oldukça anlamlı bulduğunu söyledi.

Küreselleşen dünyada Türk birliğinin bir tehdit olarak görülmesinin asla kabul edemeyeceğinin altını çizen Şandır, “ Türk soylular ve akraba topluluklar binlerce yıl birlikte yaşamışlar bu birliktelikleri ile insanlığa huzur vermişler. Bizim birlikteliğimizin kimselere bir düşmanlığı yoktur. Türklerin birliği Türklerin kardeşliği hiçbir millete karşı düşmanlık değildir” dedi.

Etkinlikte bir konuşma yapan Türkmenistan Büyükelçisi Maksat Devlet Samedov ve Kazakistan Müsteşarı Serik Jumagul, Türk birlikteliğine vurgu yaparak, bu birliktelikten kendilerinin ve ülkelerinin mutluluk duyduklarını belittiler.

Konuşmaların ardından karşılıklı hediyeler verildi.

Bu sırada söz alan Kazakistan Müsteşarı Serik Jumagul Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ülkelerini ileriki günlerde ziyaret edeceğini, bu ziyaretle Astana’da Türk Akademisi, Türk Dünyası müzesi ile kütüphanesi kurulacağına dikkat çekti.

Etkinliklere Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Saha Cumhuriyeti, Tataristan Gagavuz, KKTC, Hakas Cumhuriyeti, Türkmenistan, Çuvaşlar ve Başkurdistan temsilcileri katıldı.

BÜYÜK TÜRK BULUŞMASI ETKİNLİĞİ BAŞLADI
BÜYÜK TÜRK BULUŞMASI ETKİNLİĞİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2010 Cumartesi 16:09:02
Güncelleme :22 Mayıs 2010 Cumartesi 16:33:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?