5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Çalışanlardan 'asgari ücret' tepkisi

ÇALIŞANLARDAN 'ASGARİ ÜCRET' TEPKİSİ

Mersin'de bir grup çalışan, asgari ücretin en az 4 kişilik bir ailenin geçimini sağlayacak düzeyde olmasının yanında eğitim, sağlık, ulaşım ve barınma gibi temel ihtiyaçların 'ücretsiz' hale getirilmesi talebiyle eylem yaptı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mersin İl Müdürlüğü önünde toplanan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, 'Asgari ücret, insanca yaşanabilecek bir ücret olmalıdır' yazılı döviz açarak eylem yaptı.

Çalışanlar, asgari ücretin net olarak belirlenmesi, asgari ücret üzerindeki vergilerin kaldırılarak, bölgesel asgari ücret uygulanması yolundaki girişimlere de son verilmesi çağrısında bulundu. Grup adına açıklama yapan Platform Sözcüsü Adil Alaybeyoğlu, asgari ücretin sadece asgari ücretle çalışanların değil, aynı zamanda Türkiye'de emeğiyle geçinen herkesi yakından ilgilendirdiğini, bu nedenle de toplumsal bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Alaybeyoğlu, "Emeğimizin karşılığı olarak verilen ücret, devletin resmi kurumları tarafından açıklanan 'açlık sınırı'nın bile altında. Bununla birlikte her geçen gün elektrikten doğalgaza, akaryakıttan ekmeğe kadar her şeyin fiyatı artıyor. Çocuklarımızı okula gönderirken katkı payı, hastalandığımızda katılım payı adı altında para ödüyoruz. 40 milyon kişiyi doğrudan ilgilendiren, aslında tüm çalışanların ücretleri açısından temel kriter oluşturan asgari ücret, insanca yaşayabilecek bir ücret olmalıdır" dedi.

Alaybeyoğlu, asgari ücretli çalışanlar için elektrik, su ve doğalgaz gibi temel hizmetlerin kullanımının asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olması talebini gündeme getirerek, sabah 06.00-09.00 saatleri ile akşam 18.00-21.00 arasında ulaşımın ücretsiz olması, eğitimde hiçbir ad altında para alınmaması, eğitimin okul dışı giderlerinin ise devlet tarafından karşılanarak, sağlığın tümüyle parasız hale getirilmesini istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2009 Perşembe 15:33:05
Güncelleme :17 Aralık 2009 Perşembe 16:33:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?