5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Çamkese böceğiyle mücadele sürüyor

MERSİN'DE ORMAN ZARARLILARIYLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, orman zararlılarıyla mücadele çalışmaları kapsamında 220 milyon adet çamkese böceği tırtılının ormanlardan toplandığı bildirildi.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, yaptığı açıklamada, 'dumansız yangın' olarak adlandırılan ve ormanlara yangından daha çok zarar veren orman zararlısı böceklerden birinin de çamkese böceği olduğunu hatırlatarak, bu böceklere karşı mekanik, biyolojik ve yarı biyolojik metotlarla mücadele edildiğini kaydetti. Tırtıl toplamanın mekanik mücadele metodu olduğunu ifade eden Gözükara, "Çamkese böceği, özellikle kızılçam ve karaçam ormanlarında tahribat yapmaktadır. Ağaçların ibrelerini yemek suretiyle verdikleri zarar sonucu, büyüme enerjileri yüzde 40 oranında geriler. Bu şekilde zayıf düşen ağaçlara, öldürücü özellikteki kabuk böcekleri arz olur. Çam kese böcekleri, kelebek halinde iken bu mevsimde çam ağaçlarının yeşil ibrelerine, yani iğne yapraklarına yumurtalarını koçan oluşturacak şekilde bırakmaktadırlar. Koçanlardaki yumurtalar gelişerek tırtıl haline dönüşür ve ağaçların iğne yapraklarını yiyerek büyür ve gelişirler" dedi.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içindeki 60 bin hektar ormanın bu böceğin tehdidi altında olduğunu ve bu alanın tamamında mücadele çalışması yürüttüklerini vurgulayan Gözükara, "Şuanda yaptığımız bu mücadele metodu ile ibrelerdeki yumurta koçanlarını toplatıyoruz. Keseler oluştuğunda biyolojik ve alerjik zararlar vermekte, işçilerin bu keseleri toplaması zor olmaktadır. Yumurta koçanlarda ise, bu tehlike yoktur. Bu şekilde 1 milyon 100 bin adet yumurta koçanı toplandı. Her bir yumurta koçanında yaklaşık 200 adet tırtıl çıkmakta, böylece 220 milyon tırtıl, ağaçlarımıza zarar vermeden ormanlarımızdan uzaklaştırıldı. Bu mücadele ekonomik, sıhhi ve orman ağaçlarının korunmasına yönelik çok etkili bir metottur. Diğer orman zararlıları ile de mücadelemiz ayrıca devam etmektedir” diye konuştu.

MERSİN'DE ORMAN ZARARLILARIYLA MÜCADELE ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 10:27:04
Güncelleme :12 Kasım 2009 Perşembe 13:30:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?