5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Çamurdan elektrik üretilecek

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdür Yardımcısı Kamil Ülgen, yapımı büyük ölçüde tamamlanan 'Atıksu Arıtma Tesisi'ndeki arıtma işlemiyle elde edilecek çamurun gazından elektrik enerjisi üretileceğini söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına bir süre önce başlanan ve bugüne kadar kentte yapılan en büyük ve en pahalı projelerden biri olarak öne çıkan 'Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı'nın tamamlanma aşamasında olduğuna dikkat çeken Kamil Ülgen, projenin tamamlanmasıyla birlikte atıksu sorununun da çözüme kavuşturulacağını anlattı.

Ülgen, tesisin de ilk olarak merkez ilçeler Akdeniz, Yenişehir ve Toroslar'ı kapsayacağını ve sonraki aşamada da merkezde yer alan 12 belediye ile toplam 8 köyün de arıtmaya dahil edileceği bilgisini verdi.

Toplanan atık suların merkez ilçe Akdeniz'de yer alan Karaduvar Mahallesi'ndeki tesiste arıtılacağını ve buradan da denize deşarj edileceğini kaydeden Ülgen, Atıksu Arıtma Tesisi'nde bugün dünya ölçeğinde kullanılan en ileri teknolojiyle donatılarak, tam biyolojik ve otomatik olarak inşa edildiğini dile getirdi. Bir milyon 50 bin kişiye hitap edecek olan tesisin devreye girmesiyle birlikte denizde yaşayan canlılarla birlikte denizden yararlanan insanlara zarar veren karbon, azot ve fosfor seviyesinin de uluslararası standartlara yükseltileceğine işaret eden Ülgen, arıtılan suların da deniz altına döşenen 2 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla birlikte denize boşaltılacağını, böylelikle de arıtılmış su içinde olması muhtemel ve insan sağlığı için zararlı patojenlerin sahillerde denize giren insanlar üzerindeki olumsuz etkilerinin de önüne geçileceğini söyledi.

"ARITMADAN ELDE EDİLECEK ÇAMURLA ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETECEĞİZ"

 Tesisten elde edilen atıksu çamurunun arıtılıp, gazının da alınacağını ve ortaya çıkan gazdan elektrik üretilerek Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi'nin enerji ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılanacağını dile getiren Kamil Ülgen, çıkan çamurun güneşte kurutulması için Türkiye'de ilk olarak Mersin'de bir pilot tesis inşa edildiğini hatırlattı.

Ülgen, söz konusu tesiste de çamurun güneş enerjisi kullanılarak kurutulduğunu, bu pilot uygulama başarıya ulaşması halinde de benzer uygulamanın ülke genelinde uygulanabileceğini anlattı. Ülgen, "Kurutulacak çamurun bölgemizdeki çimento fabrikalarında yakılması için girişimlerimiz sürüyor. Bu durum gerçekleştiğinde çimento fabrikalarında yakılacak çamur bir taraftan enerji kaynağı olarak, diğer taraftan çimentonun bünyesine girerek tasarruf sağlayacaktır" dedi.

Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Ülgen, Mersin Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan ve 'Batı Bölgesi'nde yer alan atık suların merkezi sistemde toplanarak; Davultepe Kandak Deresi kenarında yapılacak olan Atıksu Arıtma Tesisi'nde toplanacağını kaydetti. Ülgen, "Bu tesis kısmen Çiftlikköy, Kuyuluk, Mezitli, Davultepe, Tece, Bozön, Kale ile kapsam dışında olmasına rağmen istenirse; Tömük, Arpaçbahşiş, Çeşmeli ve Kargıpınarı'na da hizmet verebilecek. Başlangıç kapasitesi 200 bin kişi olarak projelendirilen bu tesisin, Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi ile aynı özellikleri taşıyacak" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2009 Perşembe 14:58:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?