3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Canlı yayında özel yetenek sınavı

Mersin Üniversitesi tarafından, 2008-2009 Eğitim-Öğretim Yılı için düzenlenen 'Özel Yetenek Sınavları' başladı. Mersin Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu'nun (BESYO) Beden Eğitimi Bölümü için gerçekleştirilen sınava ise, 100'ü bayan olmak üzere toplam 323 kişi katılıyor.

Çiftlikköy Merkez Kampusu Spor Salonu'nda düzenlenen sınavın sonunda BESYO'ya 20 bayan ve 20 erkek öğrenci olmak üzere toplam 40 kişi alınacak. Bunun yanında 2 de yabancı uyruklu öğrenci, yeni dönemde Mersin Üniversitesi öğrencisi olma hakkını elde edecek.

7 Ağustos'ta başlayan ve 10 Ağustos'ta sona ereceği belirtilen sınav, tek aşamadan oluşuyor. Özel yetenek sınavı aynı zamanda da; mekik koşusu, 30 metre sürat koşusu ve koordinasyon testlerini kapsıyor. Bir tür dayanıklılık testi olarak da öne çıkan mekik koşusunda adaylar, 20 metrelik parkurun bir ucundan diğer ucuna durmaksızın koşarak en son ayakta kalan kişi olmaya çalışıyor.

Özel yetenek sınavıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan, Mersin Üniversitesi BESYO Müdürü Prof. Dr. Şefik Tiryaki, adayların mekikteki koşu sayısının, 300 tam puan üzerinden yüzde 30 oranında değerlendirileceğini, sürat koşusunun da yine 300 tam puan üzerinden yüzde 25'lik bir oranda sonuca yansıtılacağını ve bu noktada da adayın 30 metrelik mesafeyi en kısa sürede kat etmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Şefik Tiryaki, "Bu testte erkek adayların 5.00 ve bayan adayların 5.55 saniye ya da daha kötü dereceleri sıfır puan şeklinde adayın belgesine işlenir. Koordinasyon ya da eşgüdüm testi ise, bir tür beceri ölçme aracı olup; basketbol topuyla top sürme, jimnastik sırası üzerinden sıçrama, top taşıma, duvara top atıp tutma, makas geçişi, engeller arasında koşu, engel üzerinden geçme ve minderde öne takla aşamalarından oluşuyor. Koordinasyon testi 300 tam puan üzerinden yüzde 45 oranında sınavın sonucuna yansıtılacak" dedi.

Objektif ve şeffaf bir sınav gerçekleştirdiklerini belirten Tiryaki, "Mersin'de ağustosta sınav yapmak zor. Ancak salonun koşulları çok iyi. Sıcak ve nemin etkisini hissetmeden rahat bir sınav yapılıyor. Henüz sıcak ya da neme bağlı kas krampları, bayılma veya yorgunluk gibi sağlık sorunları yaşanmadı" diye konuştu.

Mersin Üniversitesi'nin web sayfasından canlı yayımlanan ve Türkiye'nin her yerinden izlenebilen BESYO Özel Yetenek Sınavı, spor salonuna kurulan dev plazma televizyondan da takip edilebiliyor. Ayrıca dijital skorboard sayesinde bütün adayların verileri elektronik ortamda işlenerek anında ekrana yansıtılıyor.

iha
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2008 Cumartesi 12:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?