3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Cansu kamburundan kurtulmak istiyor

Mersin'de 13 yaşındayken skolyoz hastalığına yakalanan Cansu Karayılan, sırtındaki kamburdan kurtulup hayatı doya doya yaşamak istiyor.

Omurgasındaki eğrilik nedeniyle hayatının adeta kabusa döndüğünü belirten Cansu, hayırseverlerin desteğiyle ameliyat olup yeniden sağlığına kavuşacağı günü bekliyor.

Karayılan Ailesi'nin 2 çocuğundan biri olan 17 yaşındaki Cansu Karayılan, 4 yıl önce skolyoz hastalığına yakalandı. 13 yaşına kadar sağlıklı bir çocuk olan Cansu'nun omurgasında hastalığı nedeniyle yana doğru bir eğrilme başladı. Eğriliğin zamanla daha belirgin hale gelmesi üzerine iki kez ameliyat olan Cansu Karayılan'ın omurgasına platin takıldı. Ancak tıbbi müdahale sonuç vermedi ve omurgadaki sorun artarak devam etti. Sabancı Anadolu Meslek Lisesi son sınıf öğrencisi olan genç kız, sırtındaki şekil bozukluğu nedeniyle çanta taşımakta zorlanınca okuldan da özel izin alındı. Okulda sırada oturmakta da güçlük çeken Cansu, özellikle yaz aylarında ince kıyafetler giydiği için sırtındaki kamburun daha belirgin şekilde ortaya çıktığını belirterek, "Sokakta gezdiğimde ya da markete alışverişe gittiğimde insanlar bana acıyarak bakıyor. Bu durum beni üzüyor. Sırtımdakinin ne olduğunu soruyorlar. Ben 4 yıldır sırtımdaki bu yükle yaşıyorum" dedi.

4 yıldan bu yana hayatının adeta kabusa döndüğünü anlatan genç kız, vücut hareketlerinin kısıtlandığını, arkadaşlarıyla 10 dakika spor yapsa 2 gün boyunca yatakta yatıp dinlenmek zorunda kaldığını söyledi. Cansu, "Artık psikolojim de bozuldu. Sırtımdaki bu eğrilikten kurtulmak istiyorum. Bunun için de ameliyat olmam gerekiyor. Ancak hiçbir sosyal güvencemiz olmadığı için ameliyat masraflarını karşılayamıyoruz. Umarım bir hayırsever çıkıp da benim elimden tutar. Yeniden özgür bir şekilde hayata tutunmak, doya doya koşup eğlenmek istiyorum. İnşallah o günler yakın olur" diye konuştu.

Baba Mehmet Karayılan (46) ise, kızını tedavi ettirebilmek için çalmadık kapı bırakmadığını ancak hiçbir sonuç elde edemediğini söyledi. Kendisinin işsiz olduğunu ve sosyal güvencesi bulunmadığını ifade eden Karayılan, bir yandan kızının tedavisini aksatmadan sürdürmesi için çaba harcadığını, diğer yandan da günlerce kapı kapı dolaşıp iş aradığını ancak hiçbir sonuç elde edemediğini kaydetti. Karayılan, "Kızım gözlerimin önünde eriyor. Akşamları yatamıyor. Sandalyede doğru düzgün oturamıyor. Onun her canı yanışında benim de içim yanıyor. Çaresizce kızımın bu halini izlemek zorunda kalıyorum. Bu durum da beni kahrediyor. Bir şeyler yapmak, kızımın acısına bir son vermek istiyorum ama elimden de bir şey gelmiyor. Bu acımı daha da büyütüyor" dedi.

Kızını ameliyat ettirebilmek için Mersin Valiliği'ne başvuruda bulunduğunu belirten Karayılan, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'nun 9. maddesi kapsamında valilik bünyesinde bir banka hesabı oluşturduklarını kaydetti.

Omurganın göğüs veya bel bölgelerinde yana doğru eğriliğe neden olan skolyoz hastalığı, tek başına olabileceği gibi arkadan öne doğru anormal bir eğrilikle birlikte görülebiliyor. Türkiye'de 2.5 milyon skolyoz hastası bulunuyor.

Skolyoz hastaları üzerine Türkiye'de yapılan özel araştırma olmamasına rağmen ortopedi uzmanları, hastalığın kız çocuklarında çok daha sık görüldüğü noktasında birleşiyor. Fakat bunun nedeni henüz bilinmiyor. Özellikle 20 dereceyi geçen skolyozların kızlarda, erkeklere oranla 8 kat daha fazla görüldüğü belirtiliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2008 Pazartesi 16:51:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nazım IP: 88.227.0.xxx Tarih : 17.12.2008 11:44:25

Cansu için yapılan yardım kampanyasınu bu adresten takip edebilirsiniz http://www.mezitli.org/haber_detay.asp?haberID=71 Yardım edenlere teşekkür ederiz