9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Caretta caretta ismi gibi 'şanslı' olamadı

Adana'nın Yumurtalık İlçesi'nde yaralı halde bulunan ve tedavi amacıyla getirildiği Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) başında kopan dokunun yeri suni deriyle kapatılan 'Şanslı' isimli caretta caretta, tüm çabalara rağmen ancak 45 gün yaşatılabildi.

MEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serap Ergene, yaptığı açıklamada, Yumurtalık'ta Kemalpaşa Mahallesi plajı yakınlarında yaralı olarak bulunan ve teslim edildiği Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Eğitim ve Uygulama Tesisindeki ilk tedaviden sonra kendilerine getirilen yaklaşık 45 kilo ağırlığındaki caretta carettayı sağlığına kavuşturmak için büyük çaba harcadıklarını söyledi.

Tedavi altında kaldığı iki haftanın sonunda, MEÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Öztuna, Beyin Cerrahı Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Celal Bağdatoğlu, Doç. Dr. Yasemin Kaçar, araştırma görevlileri Aşkın Uçar, Cemil Aymak ve veteriner hekim Cem Fırat'ın katılımıyla kaplumbağayı ameliyat ettiklerini belirten Ergene, operasyon sırasında başından kopan dokunun yerinin, allomatrix suni deri kullanılarak kapatıldığını ifade etti.

Ergene, insanlarda da kullanılan derinin, kaplumbağanın dokusuyla uyum sağlamadığını ve yaranın da bu nedenle kapanmadığını belirterek, ''Yaklaşık 3 saat süren operasyon sonrasında, 'Şanslı' adını verdiğimiz kaplumbağanın yaşama şansının arttığına inanmıştık. Bize getirildiğinde görme yetisini büyük oranda kaybeden, beslenemediği anlaşılan kaplumbağayı, özel olarak temin ettiğimiz hillside prescription mama ile beslemeye çalıştık'' dedi.

Şanlı'nın iki gözünün kenarlarında kırık ve kafatasının parçalanmış olmasının, tedaviyi zorlaştırdığını anlatan Ergene, şöyle konuştu: ''Kafasındaki doku derin hasar gördüğü için kapanma olmadı. Ancak 45 gün yaşatabildiğimiz deniz canlısına yaptığımız otopside, beyninin ağır hasar gördüğü belirlendi. Gördüğümüz bu tablodan sonra yaşama şansının olmadığını anladık. Bu kadar yaşatmak bile bizim için şans oldu. Bir bakım ünitesi veya rehabilitasyon merkezi olsaydı çok hızlı bir ameliyatla belki düzeltilebilirdi.''

HER YIL 100'E YAKIN CARETTA CARETTA ÖLÜYOR


Ergene, caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının neslinin tehlike altında olduğunu hatırlatarak, insanlardan insaflı ve duyarlı olmalarını istedi.

''Dünyada her yıl 100'e yakın caretta caretta, balıkçıların ağlarına takılması sonucu boğularak veya darp gibi dış etkenler sonucu ölüyor'' diyen Ergene, yetişkin bir kaplumbağayı öldürmenin, 300 yavrunun ölmesi anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Gazeteport
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2007 Çarşamba 18:06:43
Güncelleme :1 Ağustos 2007 Çarşamba 18:14:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?