5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Caretta caretta'lar geliyor

Nesli koruma altında olan caretta caretta kaplumbağaları, üreme döneminde yumurtlamak için Mersin sahillerine gelmeye başladı. 4 ayrı üreme noktası bulunan Mersin'de, şu ana kadar 300 yuva tespit edildi.

Açık denizlerde olgunluğa eriştikten sonra üreme döneminde binlerce mil yol katederek Mersin sahiline gelen caretta carettalar, dünyaya gözlerini açtıkları sahile yumurtalarını bırakıyorlar. Bu yıl kumsallara yumurtlamak için gelen deniz kaplumbağası sayısının her zamankinden daha fazla olduğunu söyleyen Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin sahillerinin temizliği nedeniyle caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının uğrak yeri olmaya devam ettiğini belirtti.

Aksoy, "Caretta carettaların kent genelinde yumurta yaptığı 4 ayrı nokta bulunuyor. Bunlar; Kazanlı, Göksu, Alata ve Anamur kıyıları. Bu yıl itibariyle baktığımızda 300'e yakın yuvayı tespit ettik. Temel amacımız bu türlerin korunması ve önümüzdeki süreçte daha iyi gelişebilmelerine fırsat tanımak. Sivil toplum kuruluşları, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve yerel yönetimlerimizle birlikte bu alanda başlatmış olduğumuz çalışmaları sürdürüyoruz" dedi.

300 yuvası tespit edilen caretta carettaların binlerce yumurtayı Mersin sahillerine bırakacağını kaydeden Vali Aksoy, "Bu yuva ve yumurtaların korunması, bunun yanında izlenmesi bakımından turizmde ayrı bir çeşitlilik ortaya koyuyor. Doğayla baş başa kalma isteği turizmde artı bir değer kazandıracaktır. Özellikle Anamur'daki bir sivil toplum kuruluşumuz tarafından Çukurova Kalkınma Ajansı'na sunduğu proje kabul edildi. Proje caretta carettaların sayılıp, onların korunması ve yeniden denize bırakılması noktasında çalışmaları kapsıyor. Bu proje gerekli desteği aldığında bölgemizde daha iyi sonuçlar alabileceğiz" diye konuştu.

Mersin kıyılarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Vali Aksoy, şöyle devam etti;
"Sahillerimizdeki Mavi Bayraklı tesis sayımız 7'ye yükseldi. 2006 yılında ilk Mavi Bayrağımızı almıştık. Bu rakam 2007'de 3'e yükselirken, 2008'de 6'ya ve 2009'da da 7'ye çıktı. Mavi Bayraklı plaj sayımızı önümüzdeki dönemde daha da arttırmayı amaçlıyoruz. Çünkü bu bayraklar temizliğin ve güvenliğin simgesi. Bu tür bölgelere caretta carettalar da gelecektir."
 

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2009 Salı 12:28:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?