5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Caretta carettalara ne oluyor?

Mersin'in Kazanlı beldesi sahilinde 6 caretta caretta kaplumbağası ölü olarak bulundu. Kaplumbağaların ölüm nedeninin yapılan araştırmalar sonunda netlik kazanacağı belirtildi.

Mersin'de, caretta carettaların üreme alanı olarak bilinen Kazanlı beldesi sahilinde bugün öğle saatlerinde bulunan 6 ölü kaplumbağa endişeye neden oldu. Nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altında tutulan caretta carettaların toplu ölümleri, Mersin Üniversitesi'nden gelen bilim adamlarınca incelemeye alındı. MEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Serap Ergene başkanlığındaki ekip, Kazanlı sahilinde ölü bulunan kaplumbağalar üzerinde araştırma yaptı.
Kaplumbağalar üzerinden parçalar alan ekip, caretta carettaların kesin ölüm nedenini araştıracak.

Ölen 6 deniz kaplumbağasının anaç olduğu için yavru verebilecek durumda olduğunu belirten Ergene, Mayıs ayı öncesi çiftleşmek için geldikleri kıyılarda toplu ölümlere maruz kalmasının çok ürkütücü olduğunu söyledi. Ölüm nedenleri konusunda henüz bir bulgu elde edemediklerini ifade eden Ergene, "Araştırmalarımızı yapıyoruz, aldığımız örnekler üzerinde yaptığımız araştırmalar sonucunda ölüm nedenleri ortaya çıkacak. Ancak beslendikleri bir besinden zehirlenmiş olabilirler ya da denize karışmış toksit bir
maddeden zehirlenmiş olabilirler. Hiç birinin üzerinde darp izine rastlanılmadı. 6 anaç kaplumbağanın birden ölmesi gelecek olan nesil için endişe verecek bir olay " diye konuştu.

Türkiye sahillerinde deniz kaplumbağalarının 22 üreme alanlarından biri olan Kazanlı sahili aynı zamanda yeşil deniz kaplumbağalarının en çok üreme alanlarından biri olarak biliniyor. Kazanlı beldesinde 2002 yılında da toplu deniz deniz kaplumbağaları ölümleri yaşanmıştı.

iha
Yayın Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma 11:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?