5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Caretta carettalara ne oluyor?

Mersin'de, caretta caretta türü 2 deniz kaplumbağası ölü olarak bulundu. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğundan koruma altında tutulan kaplumbağaların, denize atılan naylon poşetleri yedikleri için boğularak öldükleri ileri sürüldü.

4 ayrı üreme noktası ile carretta caretta türü deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapan Mersin'de, son dönemde sıkça yaşanan deniz kaplumbağası ölümleri endişeye neden oldu. Hafta sonu 2 caretta caretta türü deniz kaplumbağası daha, Adnan Menderes Bulvarı sahilinde ölü olarak bulundu.

Hafta sonu tatilini sahilde yürüyerek geçiren vatandaşlar, karaya vuran 2 caretta caretta ölüsünü hüzünlü gözlerle izlerken, çocuklar ise ölü kaplumbağaları yakından inceledi. Üreme döneminde yollarını şaşıran kaplumbağaların zaman zaman bu sahillere geldikleri belirtilirken, kaplumbağa ölümlerinin sıklıkla denize atılan poşetleri yedikleri için boğularak ya da balıkçıların ağına takılarak gerçekleştiği ifade edildi.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, denize naylon poşet atılmaması konusunda vatandaşları uyarırken, son 1 ay içinde 21 deniz kaplumbağasının sahilde ölü olarak bulunduğunu bildirdi.

Carretta caretta türü deniz kaplumbağalarının Türkiye'de 21 üreme alanından 4'ü Mersin'de bulunuyor. Bu bölgelerde yapılan araştırmalarda bu yıl yaklaşık 300 kaplumbağa yuvası tespit edilmişti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 11:54:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?