4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Caretta yuvaları koruma altında

CARETTA CARETTA YUVALARI KORUMA ALTINDA

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesi sahilindeki Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağalarının yuvaları, Mersin Özel Çevre Koruma Kurumu ile Kuş Araştırmaları Derneği'nin birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında koruma altına alınıyor.

Deniz kaplumbağalarının neslinin devamı için büyük öneme sahip olan Akdeniz sahillerindeki yuvaları, derneğin personeli ile Mersin Özel Çevre Koruma Kurumu elemanları tarafından çeşitli yöntemlerle koruma altına alınıyor. Dernek üyeleri ayrıca yaptıkları toplantılarla halkı bilinçlendirmeye çalışıyorlar.

Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü 4. sınıf öğrencisi Güler Bozok, çalışmayı dernek adına proje yürütücüsü olan Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezi'nden Doç. Dr. Yakup Kaska gözetiminde Gazi, Hacettepe, ODTÜ, Mersin, Akdeniz ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversiteleri'nden biyoloji bölümü ağırlıklı öğrenci olmak üzere 13 kişiyle yürüttüklerini kaydetti. Bozok, çalışmaların 8 ay süreceğini, ardından hazırlayacakları raporu Ankara Özel Çevre Koruma Başkanlığı'na göndereceklerini söyledi.

Bugüne kadar 5'i yeşil deniz kaplumbağa yuvası, 70'i Caretta Caretta yuvası olmak üzere 75 yuva tespit ettiklerini, özellikle yerli turistlerin ilgi gösterdiği sahildeki yumurtlama alanlarını koruyabilmek için kafesler yerleştirdiklerini ifade eden Bozok, koruma altındaki yuvalara ''Dikkat. Kaplumbağa yuvasıdır. Yaklaşmayınız'' yazılı uyarı tabelaları yerleştirdiklerini belirtti. Yuvalara en çok çakal ve yengeçlerin zarar verdiğini vurgulayan Bozok, personelin yuvaları gece de kontrol ettiğini, risk

altında olan yuvaları hazırladıkları özel kafeslerin bulunduğu kuzluklara taşındıklarını söyledi. Caretta Carettaların yaşadığı alanlarda ağla balıkçılık yapmanın ve sürat teknesi kullanımının yasak olduğuna dikkat çeken Bozok, Caretta Carettaları öldürmenin para cezasının olduğunu belirtti.

Bir Caretta Carettanın ortalama 80 ila 100 yumurta, yeşil deniz kaplumbağasının ise 100 ila 120 yumurta bıraktığını belirten Bozok, "Yumurtaların kuluçka dönemi sıcaklığa göre 45 ila 60 gün arasında değişir. Yavruların cinsiyetleri ise kum sıcaklığının 32 derecede ve daha yukarda olması halinde dişi, 26 dereceden sonra ise erkek olarak belirlenir" dedi.

Bozok, Taşucu sahiline yumurtlamak için gelen kaplumbağaların sayılarını ve göç yollarını belirlemek amacıyla markalama çalışması yaptıklarını belirterek, ''Tespit ettiğimiz yuvalardaki yumurtadan çıkacak olan yavruların denize güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlayacağız'' diye konuştu.

CARETTA CARETTA YUVALARI KORUMA ALTINDA
CARETTA CARETTA YUVALARI KORUMA ALTINDA
İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2010 Çarşamba 11:18:00
Güncelleme :23 Haziran 2010 Çarşamba 11:46:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?