30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Caretta yuvalarına koruma

CARETTA CARETTA YUVALARINA KORUMA

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Beldesi sahilindeki nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta Carettalar ile Nil ve yeşil kaplumbağalarının yuvaları, Özel Çevre Koruma Kurumu, Tarımsal Kalkınma Vakfı, 9 Eylül Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi yetkililerinin birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında koruma altına alınıyor.

Deniz kaplumbağalarının neslinin devamı için büyük öneme sahip olan Akdeniz sahillerindeki yuvalar, alan sorumlusu Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Özgür Güçlü ve proje yürütücüsü 9 Eylül Üniversitesinden Dr. Hakan Durmuş nezaretinde 5'i resmi görevli, 13'ü gönüllü personeller tarafından koruma altına alınıyor. Yuvalar koruma altına alınırken proje sorumluları yaptıkları toplantılarla da halkı bilinçlendiriyor. Mersin Özel Çevre Koruma Müdürü İbrahim Karaca da, zaman zaman çalışma

alanına giderek yapılanlar hakkında bilgi alıyor.

Projenin alan Sorumlusu Özgür Güçlü, yaptığı açıklamada, Haziran ayında başlatılan çalışmaların Eylül ayı sonuna kadar devam edeceğini belirtti.

Yapılan çalışmalar kapsamında Nil, yeşil kaplumbağa ve Caretta Caretta kaplumbağalarının yuvalarının tespit edilip, koruma altına alındığını ifade eden Güçlü, çalışmanın koruma, izleme ve halkın bilinçlendirme şeklinde gerçekleştirildiğini belirtti.

Bugüne kadar 104 yuva tespit ettiklerini, ve özellikle yerli turistlerin ilgi gösterdiği sahildeki yumurtlama alanlarını koruyabilmek için kafesler yerleştirdiklerini bildiren Güçlü, koruma altındaki yuvalara 'Dikkat! Kaplumbağa yuvasıdır. Yaklaşmayınız' yazılı uyarı tabelaları yerleştirdiklerini belirterek, "Ayrıca yuvanın koordinatlarını belirleyip haritada işaretliyoruz ve numara verip yuvaların yerini tespit ediyoruz. Ayrıca sahile yakın yuvaları ise su altında kalma tehlikesi olması nedeniyle

hazırladığımız kuzluklara taşıyoruz" dedi.

Yuvaların bazılarındaki yavruların çıkmaya başladığını ve bu yavruları güvenli bir şekilde denize ulaştırdıklarını belirten Güçlü, hala yumurtasını bırakmayan anaç kaplumbağaların bulunduğunu, bunların da yumurtalarını güvenli bir şekilde bırakmaları için izleme çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Yuvalara en çok çakal, tilki ve yengeçlerin zarar verdiğini vurgulayan Güçlü, personelin yuvaları gece de kontrol ettiğini, risk altında olan yuvaları ise hazırladıkları özel kafeslerin bulunduğu kuzluklara taşındıklarını söyledi.

Caretta Carettaların yaşadığı alanlarda ağla balıkçılık yapmanın ve sürat teknelerinin kullanılmasının yasak olduğuna dikkat çeken Güçlü, Caretta Carettaları öldürmenin de para cezasının olduğunu belirtti.

Bir Caretta Carettanın ortalama 80 ila 100 yumurta, yeşil deniz kaplumbağasının ise 100 ila 120 yumurta bıraktığını belirten Güçlü, "Yumurtaların kuluçka dönemi sıcaklığa göre 45 ila 60 gün arasında değişir. Yavruların cinsiyetleri ise kum sıcaklığının 32 derecede ve daha yukarda olması halinde dişi, 26 dereceden sonra ise erkek olarak belirlenir" dedi.

Güçlü, Taşucu sahiline yumurtlamak için gelen kaplumbağaların sayılarını ve göç yollarını belirlemek amacıyla markalama çalışması yaptıklarını belirterek, "Böylelikle burada yumurtasını bırakan bir kaplumbağanın nerelere gittiğini izleme şansına sahip oluyoruz" dedi. Tespit ettikleri yuvalardaki yumurtadan çıkacak olan yavruların ise denize güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlayacaklarını anlatan Güçlü, "Yavru sezonu başladı. Vatandaşlar da çalışmalarımızı izleyebilir veya gönüllü olarak bizimle

çalışabilir. Bu kaplumbağaların neslinin devamı için de vatandaşlarımız duyarlı davranmalıdır" dedi.

Mersin Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Müdürü İbrahim Karaca da, "Türkiye'de 17 tane deniz kaplumbağa üreme alanı var. Bunlardan 5 tanesi özel çevre koruma bölgeleri içerisinde. Biri de Göksu Özel Çevre koruma alanında. 2003 yılından bu yana Özel Çevre Kurumu Başkanlığı olarak bu alanda kaplumbağa izleme çalışması yapmaktayız. Bizim amacımız yazın gelen tatilcilerin deniz kaplumbağalarına zarar vermeden tatil yapmalarıdır" dedi.

ÖÇK bölgelerinde, turizm faaliyetlerinin deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı ile örtüşmesinden kaynaklanan sorunların eğitim ve bilinçlendirme yoluyla aşılmasını sağlamak amacıyla Kurum Başkanlığı olarak sürekli izleme çalışmalarını yaptıklarını belirten Karaca, "2006-2010 yılları arasındaki son beş yılın verilerine göre, Göksu Deltası'nda 687 yuva tespit edilmiş olup bu yuvalardan 8 bin 96 adet deniz kaplumbağası yavrusu denize ulaşmıştır. Aynı süre içerisinde 5 ÖÇK bölgesinde kumsala çıkan deniz

kaplumbağalarından 6 bin 608'i yuva yapmış ve bu yuvalardan 200 bin civarında deniz kaplumbağası yavrusu denize ulaşmıştır.

Kurum Başkanlığımız tarafından yapılan '2011 Yılı Göksu Deltası Deniz kaplumbağaları ve Nil Kaplumbağası İzleme ve Koruma Projesi İşi' ihalesi Tarımsal Kalkınma Vakfı İktisadi İşletmesi (TAKVA) uhdesinde kalmıştır. Yüklenici firma Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Dr. Hakan Durmuş'un proje yürütücülüğünde ve Aksaray Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Özgür Güçlü'nün alan sorumluluğunda 9 Haziran 2011 tarihinde çalışmalara başlamıştır. 24 Temmuz itibarıyla 104 yuva tespit edilmiştir. 16 adet anaç kaplumbağa

markalanmıştır" dedi.

CARETTA CARETTA YUVALARINA KORUMA
CARETTA CARETTA YUVALARINA KORUMA
CARETTA CARETTA YUVALARINA KORUMA
CARETTA CARETTA YUVALARINA KORUMA
CARETTA CARETTA YUVALARINA KORUMA
İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2011 Çarşamba 10:42:01
Güncelleme :27 Temmuz 2011 Çarşamba 16:35:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?