5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Caretta'lar denizle buluşuyor

Nesli koruma altında tutulan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından biri olan Mersin'de, caretta yavruları yumurtadan çıkmaya başladı.

Mayıs ve Haziran aylarında Merkez Mezitli ilçesi Davultepe Mahallesi'nde bulunan 100. Yıl Plajı'na bırakılan yumurtalardan çıkan yavru kaplumbağalar denizle buluştu. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Yaban Hayatı Koruma Şubesi tarafından korunan yuvalardan gece geç saatlerde çıkan caretta yavruları, hızlı adımlarla kendilerini denizin serin sularına bıraktı.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da caretta yavrularının denizle buluşmasını eşi Hülya ve oğlu Mehmet Aksoy ile birlikte izledi. Vali Aksoy'a Mezitli Kaymakamı
Kamil Kıcıroğlu, İl Çevre ve Orman Müdür Yardımcısı Zübeyir Güvel ile Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan da eşlik etti.

Mersin kıyılarının, caretta carettaların üreme alanı içinde bulunduğunu belirten Vali Aksoy, bu kaplumbağaların Mersin'de 4 ayrı bölgeye yumurta bıraktıklarını söyledi. Yumurtalar bırakıldıktan sonra yaklaşık 45 gün içinde yavruların çıkmaya başladığını kaydeden Aksoy, "Özellikle Mersin bölgesi, caretta carettaların yaşam alanları içinde yer almakta. Mersin'de bir taraftan turizmi geliştirirken bir taraftan da doğal yaşamı korumaya çalışıyoruz" dedi.

İl Çevre ve Orman Müdür Yardımcısı Zübeyir Güvel ise, Davultepe sahilinde 40 yuva tespit ettiklerini, bunların 13'ünde bulunan yaklaşık 600 yavrunun yumurtadan çıkarak denize ulaştığını söyledi.

Deniz kaplumbağalarının Türkiye'de 21 üreme alanı bulunduğunu hatırlatan Güvel, "Bunlardan 4'ü bizim bölgemizde bulunuyor. Deniz kaplumbağalarının üreme alanlarının artması, eko sistem zenginliği açısından çok önemli" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2009 Çarşamba 17:37:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?