5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Carettalar gün ışığıyla buluşacak

Mersin'de 4 ayrı noktada yer alan toplam 300 caretta caretta yuvasında, binlerce deniz kaplumbağası gün ışığıyla buluşacağı günü bekliyor.

Yeşil deniz kaplumbağalarının yuvalarından güvenli bir şekilde çıkıp, denizle buluşabilmesi için Mersin Valiliği tarafından da tüm önlemlerin alındığı bildirildi.

Caretta caretta türü yeşil deniz kaplumbağalarının Türkiye'deki 21 üreme alanının 4'ü Mersin'de bulunuyor. Söz konusu yuvalarsa; merkez ilçe Akdeniz'e bağlı Kazanlı sahilinin yanı sıra Erdemli ilçesine bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü kıyı şeridiyle birlikte Silifke ve Anamur ilçelerinde yer alıyor.

Kaplumbağaların üreme mevsimiyle birlikte kentte bugüne kadar toplam 300 yuvanın tespit edildiği vurgulandı ve bu yuvalarda da binlerce kaplumbağanın gün ışığıyla buluşmaya hazırlandığı kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta caretta yuvalarının koruma altında olduğunu, 45 günlük bir zaman diliminin ardından yumurtadan çıkacak olan kaplumbağaların güvenli bir şekilde denize ulaşabilmeleri için de gerekli tüm tedbirlerin alındığına dikkat çekti.

Vali Aksoy, kaplumbağaların korunması noktasında Anamur'da bir sivil toplum kuruluşu tarafından proje hazırlandığını hatırlatarak, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından da desteklenen projenin önemli bir misyon üstleneceğini savundu.

Son 1 aylık zaman diliminde kentte 22 caretta caretta ölüsünün sahile vurmasıyla ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Aksoy, "Balıkçı ağlarına ya da bir kaza nedeniyle kaplumbağalar hayatını kaybedebiliyor ama bunların sayıları çok az. Hiç olmamasıysa bizim en büyük temennimiz. Bu konuda Sahil Güvenlik başta olmak üzere balıkçılarımız da daha dikkatli olmaları konusunda uyarılıyorlar. Ölümlerin önüne geçebilmek için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz" dedi.

Aksoy, yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtlamak için Mersin'i tercih etmesinin, aynı zamanda da sahillerin temizliği ve güvenilirliğinin de bir göstergesi olduğunu vurguladı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2009 Pazartesi 11:13:26
Güncelleme :27 Temmuz 2009 Pazartesi 11:20:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?