5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Çernobil kazasının 23. yıldönümü

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Sözcüsü Sabahat Aslan, bugün gelinen noktada nükleer santral kazalarının önüne geçilemediğini, ancak bu kazaların medyadan ve halktan gizlendiğini savundu. Aslan, Türkiye'de nükleer santral kurulmasına da izin vermeyeceklerini söyledi.

Aslan, Çernobil kazasının 23. yıldönümü dolayısıyla NKP üyeleriyle birlikte, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde yaptığı açıklamada, söz konusu kazada yaklaşık 100 bin kişinin öldüğünü, çocuklarda görülen trioid kanseri oranının yüzde 200'lük bir artış gösterdiğini, bunun yanında diğer kanser vakalarında da yaşanan artışla birlikte sakat bebek doğum oranlarının arttığını belirtti.

Kazadan yaklaşık 9 milyon insanın etkilendiğini ifade eden Aslan, "Çernobil faciası, tarihte görülmüş en büyük facialardan biridir. Nükleer santral kazaları, tüm önlemlere rağmen engellenememektedir. Kazaların çoğu da medyadan ve halktan gizlenmektedir. Dünyada son teknolojiyi kullanan Japonya bile nükleer santral kazalarını engelleyememektedir. Nükleer santrallerde kaza olmasa dahi çevreye sürekli radyasyon yaymaktadır" dedi.

Radyasyonun, çevreye ve insan sağlığına verdiği zararların bilimsel olarak kanıtlandığına dikkat çeken Aslan, bu gerçeğin bilinmesine karşın Türkiye'de nükleer santral kurulmasında ısrar edilmesine bir anlam veremediklerini kaydetti.
Sabahat Aslan, nükleer santrallerin pahalı ve dışa bağımlı olmasının yanında turizmi, tarımı, hayvancılığı, balıkçılığı ve tarımı yok edeceğini ileri sürerek, bu noktada da Türkiye'de nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceklerini, ortaya koydukları mücadeleyi de sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2009 Cuma 14:28:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?