2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

ÇETKODER'den zamlara tepki!

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Türkiye'nin en pahalı akaryakıtı kullandığını belirterek, vergi ve kar marjlarında yapılacak fedakarlıkla vatandaşların rahatlatılması gerektiğini söyledi.

Göktaş, yaptığı açıklamada, yurt genelinde uygulamaya koydukları afişli protesto eylemlerini her gün bir ilde sürdürdüklerini belirtti. Dernek tarafından ücretsiz olarak dağıtımı yapılan afiş ve dövizlerin vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanıp, araçlarına ve iş yerlerine asıldığını kaydeden Göktaş, "Dünyanın en pahalı yakıtını tüketiyoruz ve bizi bu duruma düşürenleri kınıyoruz. İMF raporlarında bile dünyanın en pahalı benzinini ve akaryakıtını bizim kullandığımız belirtiliyor" dedi.

Göktaş, petrol fiyatlarının tüm dünyada rekor kırdığını ifade ederek, en pahalı akaryakıtın Türkiye'de olduğunu, Türkiye'deki akaryakıtın diğerlerinden 219 kat farklı olduğunu ileri sürdü. Benzinde verginin vergisinin alındığını savunan Göktaş, "KDV hesaplanırken ÖTV'nin de yüzde 18 KDV'si hesaplanıp öyle vatandaştan tahsil ediliyor. Verginin vergisini almasalar akaryakıt bu kadar pahalı olmayacak. Benzine son 3 yılda yüzde 57, mazota ise yüzde 85 zam yapıldı" diye konuştu.

Türkiye'deki akaryakıt dağıtım şirketlerinin kar marjını düşürmeye yanaşmadıklarını da ileri süren Göktaş, "Devlet ise sattığı benzin ve motorine yüklediği ÖTV'den bir de KDV kesiyor. Türkiye'de ham petrol fiyatlarındaki artışa yüksek vergi ve kar marjları da eklenince Türkiye, Avrupa'da en pahalı akaryakıt tüketen ülke oldu. Vergi ve kar marjlarında yapılacak fedakarlıkla vatandaşların rahatlatılması lazım" dedi.

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 17:53:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?