5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Çevrecilerden başkan adaylarına uyarı

Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı, belediyelerin kömüre dayalı termik santraller için arsa tahsisinde bulunmaması ve söz konusu santrallerin kurulumu noktasında işletme ruhsatı vermemesini istedi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Basın Merkezi'nde dernek üyeleriyle ortak bir açıklama yapan Suna Kılıççı, 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde belediye başkanlığına talip olan adaylara çevreyle ilgili olarak uyarılarda bulundu. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımından yana olduklarını belirten Kılıççı, kentlerde de söz konusu kaynakların kullanımına yönelik projeler geliştirilerek uygulanmasını, aydınlanma ve ısınma gereksinmelerinin karşılanmasında yine bu nitelikteki projelerin devreye konulmasını talep etti.

Kılıççı, kömüre dayalı termik santral kurulmasına ve işletilmesine karşı olduklarının altını çizerek, bu kapsamda yerel yönetimlerin termik santral kurumu için arazi tahsisinde bulunmaması ve işletme ruhsatı vermemesini talep ettiklerini anlattı. Kılıççı, "Kamu hizmetine talip olan adayların seçilmeden önce ve seçildikten sonra görev ve sorumluluklarının gereğini yerine getirerek, tüm canlı yaşamını tahrip edecek olan termik santrallere karşı çıkmasını talep ediyoruz" dedi.

Orman alanlarının ve doğal çevrenin korunması, tarım alanlarının alan dışı kullanımının durdurulması gerektiğine dikkat çeken Kılıççı, bu kapsamda yerel yönetimlerin planlama ve imar çalışmalarında bu noktaya dikkat etmelerinin şart olduğunu vurguladı. Suna Kılıççı, çevre etki değerlendirme sürecinde yerel yönetimlerin doğal çevrenin korunması temelinde yerel dinamiklerin ve vatandaşların gereksinmeleri ve istemleri doğrultusunda taraf olması yönündeki taleplerini dile getirdi. Kılıççı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Öneri ve istemlerimizin yerine getirilip, doğal çevrenin korunması ancak demokratik ve katılımcı bir yönetim anlayışıyla hayat bulabilir. Bu nedenle yerel yönetimlere talip olan yöneticilerden göstermelik danışma toplantılarının yapılması yerine kent konseylerinin, yerel dinamiklerin etkin katılımının sağlanabileceği netlik ve düzeyde oluşturularak çalıştırılmasını, kentsel yaşamın koordinasyonunda işlevlendirilmesini istiyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 17:30:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?