5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

CHP'li kadınlar Zübeyde Hanım'ı andı

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, ölümünün 86. yıldönümünde Mersin'de anıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nın hemen girişinde yer alan Zübeyde Hanım Anıtı önünde gerçekleştirilen anma töreninde bir araya gelen CHP'li kadınlar, önce anıta çelenk sundu, sonrasında da saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı hep bir ağızdan söyledi.

Burada grup adına konuşan CHP Mersin İl Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Gülten Çavuş, Zübeyde Hanım'ın kısa bir özgeçmişini okuyarak, kendisinin sadece vatan için yıllarını cephelerde geçiren Mustafa Kemal Atatürk'ün değil, Türk Milleti'nin de annesi olduğunu vurguladı.

Çavuş, "Balkan Savaşı sırasında Selanik'in sınırlarımız dışında kalması üzerine Zübeyde Hanım İstanbul'a gelmişti. Ancak işgal kuvvetleri tarafından yapılan baskılardan çok etkilenmiş ve hastalığı bu dönemlerde arttı. Atatürk'ün 'Milli Mücadele' için Samsun'a çıkması ile ana-oğul uzun süre görüşememişlerdi. Bu özlem 14 Haziran 1922 günü Adapazarı'nda son buldu. Buluşma sahnesi herkesi duygulandırmış ve konuşmaya tanık olanlardan Ahmet Emin Yalman; 'Bu yüksek ruhlu kadın, küçük yaşta babasız kalan evladını yetiştirmek için büyük azimle çalışmıştır. Her türlü zorluğa göğüs germiştir' ifadesini kullanmıştı" dedi.

Zübeyde Hanım'ın oğlunu yıllar sonra Ankara'da 'devlet başkanı' olarak gördüğünü anlatan Çavuş, 14 Ocak 1923 yılında tedavi olmak için İzmir'e giden Zübeyde Hanım'ın burada hayata kaybettiğini ifade ederek, kendisini minnet ve rahmetle andıklarını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 23:57:10
Güncelleme :15 Ocak 2009 Perşembe 00:18:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ktas33 IP: 78.162.94.xxx Tarih : 16.01.2009 10:49:49

onlara diyecek tek sözümüz yolları açık olsun çünkü onlar hem chp nin hemde cumhuriyetin sigortasıdır...