2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Çiçeği burnunda bakandan üreticiye müjde

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği bitkisel ürünlere getirdiği kısıtlamalarla ilgili olarak bakanlıktan bir heyetin Rus yetkililerle görüşmelerde bulunduğunu, birçok konuda karşılıklı mutabakat sağlandığını, kısa süre içerisinde bu sorunun aşılmasını ümit ettiklerini söyledi.

Göreve geldikten sonra ilk ziyaretini Mersin’e gerçekleştiren Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Mersin Tarım Müdürlüğü’ne bağlı İl Kontrol Laboratuvarı ve Zirai Karantina Müdürlüğü’nün açılış törenine katıldı.

AK Parti Mersin Milletvekilleri Ali Er, Saffet Benli ve Ömer İnan’ın da eşlik ettiği gezide Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu tarafından karşılanan Bakan Eker, açılış öncesi Tarım İl Müdürlüğü’ne geçerek, incelemelerde bulundu. Eker, daha sonra Pozcu Semti’nde bulunan İl Kontrol Laboratuvarı’nın açılış törenine katıldı.

Törenin açılışında konuşan Mersin Valisi Atilla Osmançelebioğlu, Avrupa Birliği Akdeniz Ülkeleri Gıda Yardımlaşma Programı çerçevesinde, Türkiye’de gıda hizmetleri destekleme projesi ile laboratuvar desteği sağlanması kararlaştırılan Mersin’de, İl Kontrol Laboratuvarı’nın yetersiz olması nedeniyle bu projeden yararlanamama durumu ile karşı karşıya kalındığını, bunun üzerine Mersin’in kalkınmasına destek veren kurum ve kuruluşların, laboratuvar binasını normlara uygun ve elverişli hale getirmek üzere güç birliği yaptığını söyledi.

Osmançelebioğlu, "Ülke ekonomisinde yaş, sebze ve meyve konusunda önemli bir paya sahip olan ilimizde, İl Kontrol Laboratuvarı ekipman açısından yetersiz ve özellikle akredite ve analizleri yapamamaktaydı. Bu durum ihracatı olumsuz etkilediği gibi, ihraç edilen birçok ürünün geri dönmesine ve milli gelir kaybına sebep olmaktaydı. Bu önemli sorun mahalli imkanların birleştirilmesi ve Tarım Bakanlığı’mızın konuya verdiği önem doğrultusunda çözümlenerek ilimiz önemli bir laboratuvara kavuşmuştur" dedi.

"AKDENİZ BÖLGESİ, TARIMIMIZDA ÖNEMLİ YERE SAHİP"

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise, konuşmasına, görevi devralışının birinci haftası olduğunu hatırlatarak başladı. İlk seyahatini Mersin’e yaptığını ifade eden Eker, "Bu açılış elbette önemli bir açılış ama doğrusu bu bir bahane. Esas itibariyle buraya verdiğimiz önemden dolayı Mersin’e, Akdeniz’e, bu bölgeye, bu bölgenin Türk tarımına, ekonomisine verdiği katkısını bildiğimizden dolayı buradayız. Bundan sonra da Akdenizli, Mersinli üretici ve çiftçimizle birlikte olacağız. Tabi tarım, bizim ülkemizde, ülkemiz ekonomisinde, milli ekonomimizde önemli bir yere sahip. Akdeniz de bizim tarımımızda önemli bir yere sahiptir. Çünkü bizim yüz milyonlarca dolar tutan yaş meyve, sebzemizin ihraç kaynağı burasıdır. İhracat da kuşkusuz günümüzde birtakım standartlara bağlıdır. Birtakım muayenelere, birtakım sertifikasyon hizmetlerine bağlıdır. Eğer biz bu hizmetleri iyi yapamazsak, üreticilerimizin büyük fedakarlıklarla, büyük emeklerle, büyük çabalarla meydana getirdikleri ürünleri, uluslararası pazarlara hak ettiği fiyattan ulaştırmamız mümkün değildir. İşte açılışını yapacağımız laboratuvar bu açıdan çok önemlidir. Çünkü bizim üreticimizin, ihracatçımızın ürünleri burada değerlendirilecek, temel laboratuvar analizleri burada yapılacaktır" diye konuştu.

Bakan Eker, konuşmasının ardından binanın yapımında emeği geçen MTSO Başkanı Kadri Şaman, Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum ve Ziraat Odası Mersin Şube Başkanı Salim Ongun’a birer plaket verdi.

"MERSİN, ZİRAİ ÜRÜNLERDE HEM İHRAÇ HEM DE İTHAL KAPISIDIR"

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, açılışını yaptığı İl Kontrol Laboratuvarı’nda bir süre incelemelerde bulunduktan sonra Zirai Karantina Müdürlüğü’nün açılış törenine katıldı.

Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada da Mersin’in, Türkiye’nin zirai ürünler açısından hem ihraç kapısı, hem de ithal kapısı olduğunu belirterek, "Bu bölgeden yüz milyonlarca dolar tutarında ihracat yapılmakta, keza önemli miktarda da ithalat yapılmaktadır. Zirai Karantina Müdürlüğü’nün bu açıdan son derece önemli fonksiyonları olacaktır" şeklinde konuştu.

Bakan Eker, açılışların ardından Mersin Valiliği’ni ziyaret etti. Vali Atilla Osmançelebioğlu’ndan brifing alan Bakan Mehmet Mehdi Eker, tarım sektörünün endüstriyelleşmesi, tarım sanayiinin kurulması gerektiğini söyledi. Eker, "Tarımsal sanayiini gerçekleştiremediğimiz sürece biz sadece hammadde üreten 3. sınıf ülke konumunda kalırız. Bölgesel kalkınma planlarımızı da aslında bu temelde oturtmak gerek. Türkiye’nin her tarafında bir model uygulama yerine, Mersin’de organize sera bölgesi, Doğu Anadolu’da organize hayvancılık bölgesi, diğer tarafta organize besi sanayi, öbür tarafta diğer tarımsal ürünlerle ilgili sanayi bölgeleri kurulmalı. Bunlar Türkiye için çok önemli" açıklamasını yaptı.

Bakan Mehmet Mehdi Eker, Rusya’nın bitkisel ürünlere getirdiği kısıtlama ile ilgili bir soruya ise, şu şekilde yanıt verdi:

"Çalışmalar çok büyük hızla sürüyor. Üzerinde duruyoruz. Rusya’ya arkadaşlarımız gitti. Karşılıklı olarak Rus tarafının taleplerini dinlediler. Rus tarafı bu bölgeden ihraç edilmiş ürünlere ait bazı sertifikaların teyidini, onlarla ilgili bir takım bilgiler istediler. Biz bunları bir gün içinde hazırlayıp Rus Büyükelçiliği’ne teslim ettik. Bunlardan büyük bir kısmı ile ilgili mutabakat sağlandı. Birkaçı için yeni talepler oldu. Bunları görüşüyoruz. Onlar üzerinde çalışıyor arkadaşlar. Eğer yine de bir gelişme olmazsa pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda Sayın Başbakan’a durumu ileteceğiz. Daha üst düzeyde teşebbüsle ilgili olarak başbakanın talimatını bekleyeceğiz. Olumlu yönde mesafe kaydettik. İnşallah kısa süre içinde çözülecek."

İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2005 Cuma 12:54:11
Güncelleme :11 Haziran 2005 Cumartesi 17:37:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?