2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Çiftçi, tarımsal desteği az buldu

Mersin İl Tarım Müdürlüğü tarafından Mersin genelinde tarımsal destekleme projeleri kapsamında gerçekleştirilen yardımları üreticiler yeterli görmüyor.


Müdürlüğün resmi internet sitesinde, ‘Tarımsal Desteklemeler Yeterli Mi?’ sorusuyla birlikte yer alan ankette de söz konusu destekler masaya yatırıldı. Ankete katılanların yüzde 50’lik bir bölümü “Yeterli değil” derken, yine yüzde 50’lik bir bölümü de “Ürüne destek verilmeli” ifadesinin yer aldığı linki tıkladı. Yapılan ankete katılanların hiçbirinin “Yeterli” yazılı linke oy vermemesi dikkat çekti.


Mersin’de tarımsal üretim yapan çiftçilere yönelik olarak sürdürülen tarımsal destek çalışmaları kapsamında ihtiyaca göre; ‘Doğrudan Gelir Desteği ve Alan Bazlı Tarımsal Destekler’, ‘Fark Ödemesi Destekleri’, ‘Hayvancılık Destekleri’, ‘Kırsal Kalkınma Destekleri’, ‘Telafi Edici Ödemeler Kapsamındaki Tarım Destekleri’ gibi konu başlıkları altında üreticiye destek veriliyor.


Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan, Ziraat Mühendisler Odası Mersin Şube Başkanı Mehmet Ateş, ‘Doğrudan Gelir Desteği’ne oda olarak karşı olduklarının altını çizerek, söz konusu desteğin Türkiye’yi tarım alanında hantallaştırdığını savundu. Ateş, yapılacak olan desteklerin de kişiye değil, doğrudan doğruya ürünün kendisine yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Ateş, “Biz destek istemiyoruz. Bunun yerine KDV ve ÖTV’deki oranlar aşağıya çekilmeli, girdi maliyetleri azalmalı. Gelişmiş ülkelerin bir bölümünde bu tür vergiler uygulanmazken, bazılarında ise oldukça düşük seviyede. Söz konusu ülkelerde tarıma yapılan destek, Türkiye’dekinin neredeyse 3-4 katı” dedi. Üreticilerin ortaya koymuş olduğu tavrı yerinde ve doğru bir çıkış olduğunu belirten Ateş, asıl sorunun da köylünün çiftçi yapılamaması olduğunu, bunun sağlanması durumunda da birçok sorunun kendiliğinden çözüleceğini savundu. Ateş, “Tarım ürünleri, tarımla doğrudan doğruya uğraşan kişiye değil de tarla sahibine yapılıyor. İşte yanlışlıkta burada başlıyor. Arsayı ya da tarlayı kiralayan değil, sahibine yapılıyor. Bu durum da haksızlıklara neden oluyor. Biz diyoruz ki; destekler kişiye değil, ürünün kendisine verilmeli” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 13:47:18
Güncelleme :7 Eylül 2008 Pazar 13:50:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ali osman REMET IP: 85.104.199.xxx Tarih : 2.02.2009 12:21:38

çiftçi tarım desteği çalışan ve hasat ettiği ürününe verilmesini ve doğrudan gelir desteğin çiftçilerimize yansımasına diliyorum saygılarımla KARAMAN KAZIMKARABEKİR KIZILKUYU KÖYÜ MUHTAR.I ALİOSMAN REMET