5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Çiftçi domatesini yola döktü

Mersin Hali'nde bir grup üretici, ürünlerinin para etmediğini ileri sürerek eylem yaptı. Hal girişini trafiğe kapatan çiftçiler, kasalar dolusu domatesi yola döktü.

Mersin merkeze bağlı Adanalıoğlu ve Kazanlı beldeleri ile Homurlu köyündeki üreticiler, sabah saatlerinde Mersin Hal Kompleksi giriş kapısında toplanarak, ürünlerinin para etmediği gerekçesiyle eylem yaptı. Hal girişini trafiğe kapatan üreticiler, Mersin Hal Müdürlüğü'nün uyguladığı fiyatları protesto etti.

Polisin müdahalesine rağmen uzun süre yolu trafiğe açmayan çiftçiler, emeklerinin karşılığını istediklerini belirtti.Üreticiler adına bir açıklama yapan Necat Alkalkan, tüm zorluklara, ekonomik krize rağmen alın teri ile ekmeğin, emeğin kavgasını veren çiftçiler olarak yaşadıkları sıkıntıları aktarmak için burada toplandıklarını söyledi.

Altın teri ve emeklerinin karşılığı olan mahsullerin hakkaniyete uygun ve adil bir fiyatla satın alınmasını istediklerini belirten Alkalkan, "Tüm ekonomik çıkmazlara, krize rağmen var gücümüzle çalışıyoruz ancak hal piyasa fiyatının düşük olması nedeniyle emeğimizin karşılığını alamıyoruz" dedi.

Mersin Hal Müdürlüğü tarafından biçilen fiyatın adeta üretici ile dalga geçilir nitelikte olduğunu savunan Alkalkan, "Örneğin domatesin halde satış fiyatı 50 kuruş olarak belirlenmiştir. Ancak 1 kilo domatesin maliyeti yaklaşık 75 kuruştur. Bizden 50 kuruş olarak alınan domates, tüketiciye 2 TL olarak yansımaktadır. Bu haliyle açık bir sömürünün olduğu, tüketicinin ve üreticinin mağdur edildiği, bir kaç para babasının daha da paralandığı akıl sahibi herkes tarafından görülmektedir" diye konuştu.

Alkalkan, tek istediklerinin emeklerinin karşılığı ve bu fiyat rezaletinin sona erdirilmesi olduğunu sözlerine ekledi. Açıklamanın ardından, üreticiler Mersin Hal girişini yeniden trafiğe açarken, Hal'a araçları ile giriş yapan çiftçiler, araçlarının arkasında bulunan kasalar dolusu domatesleri yola döktü. Dökülen domateslerin büyük bölümü araç lastikleri altında ezilirken, sağlam kalanlar, çevredeki dar gelirli vatandaşlarca yerden toplandı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 14:25:11
Güncelleme :21 Mayıs 2009 Perşembe 14:29:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahim IP: 78.162.92.xxx Tarih : 21.05.2009 21:43:06

Halde ürünün maliyeti nin ne olduğuna bakılmaksızın fiyat politikası belirlenmekte hale girdik ten sonra  kaç el değiştirirse herkes yüzde olarak pay almakta ve ulaşım gideride eklenince  tüketiciye ulaştığın da  üreticiden alınanın 4-5 katına ulaşmakta yani hal içindeki  ve dışındaki aracılar komisyon adında veya başka adlarla  emeklerini alıyorlar  ANCAK ÜRETİCİYE SANA KAÇA MAL OLDU DİYE HİÇ KİMSE SORMUYOR  .Buna devletin daha gerçekçi bir çözm bulması gerek. MECLİSDEKİ MİLLET VEKİLLERİMİZ DUYSUNLAR. ERMAN HOCADA BİR YORUM GETİRSİN BU DURUMA BAKALIM KENDİSİ BU SİSTEMDEN ÇOK MEMNUN HERHALSE