2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Çiftçi düşük fiyat sıkıntısı çekiyor

Rusya Federasyonu ile yaşanan yaş sebze ve meyve ihracatı konusundaki krizin aşıldığı yönündeki açıklamaların ardından halen yaşanan düşük fiyat sıkıntısı çiftçiyi zor durumda bıraktı.

Yetkililer ise çiftçilere bir an önce "Çiftçi Kayıt Sistemi"ne geçmeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, son yaşanan gelişmelerin ardından Çiftçi Kayıt Sistemi'nin ne denli önemli olduğunun anlaşıldığını belirterek, açıkta yetişen domatesin hasadına başlandığını ancak fiyatların aşırı düşük olmasından dolayı çiftçinin zarar ettiğini söyledi.

Dölek, "Bilindiği gibi 7 Haziran'dan itibaren Rusya Federasyonu yaş sebze-meyve alımlarını, zirai ilaç kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla süresiz olarak durdurulmasına kararı almıştı. Bölgemiz ekonomisi için bu durumun ne kadar önemli olduğu ürünlerimizin fiyat düşüşlerinden anlaşılmaktadır" dedi.

Her türlü yaş sebze-meyvede ilaç kullanımına çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dölek, "Hasat ile son kullanım sürelerine mutlaka uyulmalı. Tarımda ilaç kullanımı reçeteye bağlanmalı ve bu ilaçlar da ziraat mühendisleri tarafından yazılmalıdır. Zirai ilaç ruhsatları yeniden güncelleştirilmelidir" diye konuştu.

Çiftçilerin de konuya hassasiyetle yaklaşması gerektiğini de dile getiren Dölek, "Yaşanan bu kriz sonrasında belli tedbirlerin alınması kaçınılmaz hale gelmiştir. İlk olarak çiftçilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne mutlaka kayıt olması gerekmektedir. Kayıttan sonraki verilecek olan deftere kullanmış oldukları zirai ilaç ve gübreleri kullanım dozlarıyla birlikte doğru olarak mutlaka yazılması gerekmektedir. İlaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka uyulmadır. İstenilen kriterlere uyulmadığı takdirde yetiştirmiş olduğumuz ürünlerimize pazar bulamayacağımızı, bu durumda hem ülke ekonomisinin hem de kendimizin çok büyük zararlar göreceğimizi unutmamalıyız. Bu konuda çiftçilerimizi bir kez daha uyarıyor, bu konuda çok hassas davranmalarını rica ediyoruz. Konuyla ilgili geniş bilgiyi Erdemli Ziraat Odası'na uğrayarak bu konuda yardım alabilirler" ifadelerini kullandı.

1.5 dönüm araziye 2 bin 500 YTL masraf ederek açıkta domates yetiştiriciliği yaptığını belirten çiftçi Bilgehan Kılıç, "Açıkta domates hasadına çok kötü bir başlangıç yaptık. Topladığımız 1 ton domatesten elde ettiğimiz kazanç 100 YTL, şu an domatesin kilogramı 10 YKr civarında seyrediyor. Bu işten nasıl karlı çıkacağız bilmiyorum" dedi.

.
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 15:03:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?