5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Çiftçiler pompa istasyonlarını yeniliyor

Mersinli çiftçiler kendi bölgelerindeki pompa istasyonlarını yenileyerek, bu istasyonlara yerleştirilen trafolarla da enerjide tasarruf sağlıyor.

Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan ve 30 milyon TL'lik bir değere sahip olan elektrik trafosu yenilenirken, bölgedeki mevcut pompa istasyonlarında da geniş çaplı bakım-onarım çalışmalarında bulunacağı bildirildi. Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Erdemli Sulama Birliği Başkanı Mustafa Yılmaz, geçmiş dönemlerde yapılan eksik işler nedeniyle bugün ilçede özellikle tarımsal üretimde ciddi sorunlarla karşılaşıldığına dikkat çekerek, bu durumun aynı zamanda da maddi kayıplara neden olduğunu iddia etti.

Pompa istasyonlarının çiftçilerin can damarı olduğunu vurgulayan Mustafa Yılmaz, buna rağmen ilçede yer alan 400 kWh'lık istasyonun koruma şalteri olmaması nedeniyle yandığı ve bu nedenle de kullanılamadığının altını çizdi. Yılmaz, sorunun giderilerek sisteme koruma şalterinin monte edildiğini işi yapan firmadan da 5 yıllık bir garanti alındığı bilgisini vererek, belirtilen zaman diliminde olası bir yanma riskine karşı tüm masrafları da ilgili şirketin karşılayacağının altını çizdi.

Sistemine yerleştirilen trafoyla birlikte enerji üretiminin 400 kWh'tan 800 kWh'a yükseleceğini kaydeden Yılmaz, bunun yanında sistemin 1.5-2 bin TL'lik bir yatırımla da tam teşekküllü bir şekilde bölge üreticisinin hizmetine sunulacağını anlattı.

Yılmaz, "Önceki dönemlerde koruma sisteminin tahrip olmasından dolayı trafolarda birçok maddi hasar meydana gelmiş. Akbelen ve Taşucu arasındaki yerleşim yerleri bizim yüzümüzden karanlıkta kalmıştır ve tahrip olan koruma sistemi devre dışı bırakılarak enerji, trafolara direk bağlanmak suretiyle maddi hasara ve aynı zamanda da can kaybına yol açabilecek kazalara adeta davetiye çıkarılmıştır" dedi.

Zamanında yapılmayan teknik bakım-onarım çalışmalarının hem kendilerini, hem de bölge çiftçisini zor durumda bıraktığını vurgulayan Yılmaz, pompaların periyodik bakımlarının yapılmadığını ve bu duruma bağlı olarak da 200 litrelik suyun yüzde 25'lik bir bölümünün kaybolarak, verimin 150 litreye düştüğünü ileri sürdü.

Yılmaz, "Aynı enerji harcanmasına karşın pompalar az su basıyor ve bu durum da büyük bir enerji kaybına neden oluyor. Tahmini değeri 3 bin 500 TL olan santravüjlere 2 yılda 1 bakım yapılması gerekiyor. Şu anda rutin bakımlar yapılıyor. Bununla birlikte artık enerji kaybı yaşamayacağız. Bu pompaların bakımı suya en az ihtiyaç duyulan kış aylarında yapılması gerekiyor ancak bugüne kadar yapılmayan bakımı, yaz döneminde yapmak zorunda kaldık. Bu noktada da gerekli bakımlar 25 Haziran'da yapılacak ve bunun da temmuz ayı ortalarına kadar sürmesi bekleniyor. Pompalar tek tek bakım altına alınacak ve böylelikle de her pompa kapasitesi oranında su basacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 15:39:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?