5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Çiftçilere 'anız' uyarısı!

Mersin İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, toprağın en önemli kısmının bitki atıklarının çürümesi sonucu meydana gelen organik maddeler olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle anız yakmanın yanlış olduğunu ve bu duruma artık bir son verilmesi gerektiğini söyledi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Saday, bugün gelinen noktada anız yakma yönteminin Türkiye'nin birçok yerinde yaygınlaştığını ve söz konusu yöntemin Mersin'de de kullanıldığını belirterek, çiftçiler tarafından bazı yararlar umularak özellikle toprak işlemeyi kolaylaştırma, böcek ve diğer zararlıların yok edilip bitki hastalıklarının önüne geçilmesinin yanında toprak verimini arttırma gibi gerekçelerle hasat sonunda tarlada kalan ürün atıklarını, bir başka ifadeyle de anızlarını yaktığını anlattı.

Saday,toprağın en önemli kısmını bitki atıklarının çürümesi sonucu meydana gelen organik maddelerin oluşturduğunu vurgulayarak, "Yakılan anızla birlikte çıkan duman hava kirliliğini artırmakta, atmosferdeki karbondioksit oranını yükseltmekte ve yol kenarında yakılan anızlar da karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle biten trafik kazalarına neden olmaktadır. Ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşi, rüzgarın da etkisiyle ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabiliyor. Anız yakma, komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelere zarar veriyor" dedi.

Anız yangınlarının ürünün biçilmesi esnasında yere düşen ürün tanelerinin de yakılmasıyla gerçekleştirildiğini, bu durumun da ekosistemde yer alan hayvanların besinlerinden mahrum bırakılmasına da neden olduğunu ifade eden Saday, yakılan anız ateşi sonucunda ahşap telefon direklerinin de yandığını kaydetti. Saday, Türkiye açısından maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yakma yönteminin kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden kötü bir görüntü ortaya koyduğunu ve aynı zamanda da telafisi mümkün olmayan zararlar verdiğini söyledi.

Hasat sonrasında tarla yüzeyinde kalan materyallerin toprağı tavında tuttuğunu ve bununla birlikte meyilli arazilerde su ve rüzgar erozyonunu engellediğini ifade eden Hasan Saday, "Ayrıca anız yakmalar evcil hayvanların beslenmesinde kullanılan alanları tahrip etmekte, bu nedenle de meraların daha yoğun kullanımına yol açmaktadır. Yaban hayatın bir parçası olan yırtıcıların beslendiği canlı türlerinde anız yakmalarla besin bulamaması sonucu bir azalma olmakta ve
bunun bir sonucu olarak yırtıcı sayısı da azalmaktadır. Bu nedenlerden dolayı anız yakma Çevre ve Orman Kanunları ile yasaklanmıştır" diye konuştu.

Anız ve yol kenarlarıyla meralarda anız yakılmasının cezasının her dekar için 20 TL'lik cezası olduğunu hatırlatan Saday, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerlerle meskun mahallerde işlenmesi durumunda da cezanın 5 kat arttırılacağını, buna göre sulak alanlara 2.5 kilometre, toplu yaşam alanlarına 500 metre ve ormanlık alana 4 kilometre ve daha yakın mesafeden daha yakın bir alanda anız yakanlara 5 katı ceza verileceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 11:40:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?