5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Çiftçilere anız uyarısı!

Mersin İl Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Oluğ, anız yakmayla ilgili olarak asıl sorunun söz konusu yöntemin faydadan çok zarar getirdiğinin çiftçilere inandırılması olduğunu söyledi. Oluğ, anızla birlikte yananın aynı zamanda da Türkiye'nin doğal zenginlikleri olduğunu savundu.

Tarım alanında yaşanan gelişmelerin yanı sıra makineleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte önemli kazanımlar elde edilmesine karşın, bir takım yararları nedeniyle hala hububat anızının yakıldığını belirten Hasan Hüseyin Oluğ, bu durumun da ciddi bir sorun olduğunu vurguladı.

Anızların yakılmayıp, toprağa organik madde olarak karıştırılmasının, ülke topraklarına organik madde sağlanması açısından önemli olduğunu savunan Oluğ, bugün gelinen noktada Türkiye topraklarının yüzde 76'sında organik madde içeriğinin yüzde 2'nin altında olduğu bilgisini verdi.

Oluğ, "Çok düşük olan bu oranı artırmanın tek yolu toprağa organik madde ilavesidir. Her yıl yakıldığı sanılan 6 milyon ton kadar sap ve anızın parasal karşılığı yaklaşık olarak 1.5 trilyon TL'dir. Bu değerli madde anız yakımıyla bir daha bulunmayacak şekilde kül edilmekte ve çok zamanda rüzgarla savrulup gitmektedir. Anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına yol açar. Daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar" dedi.

Anız yakılmasıyla birlikte çıplak kalan toprağın, su ve rüzgar erozyonuna uğradığının altını çizen Oluğ, bunun yanında toprağın veriminin de organik üst tabakasının kaybedilmesiyle birlikte düştüğünü anlattı. Anız yakımının, atmosfere saldığı karbondioksit gazıyla birlikte küresel ısınmaya da katkıda bulunduğuna işaret eden Oluğ, bu durumun aynı zamanda da yaban hayatı açısından da bazı riskler içerdiğini söyledi.

Oluğ, ekin biçilirken yere düşen taneciklerden birçok evcil ve yabani hayvanların beslendiğini, ancak anız yakılırken bu taneciklerin de yandığı için yaban hayatının önemli bir besin kaynağını da kaybettiğini vurguladı.

Hasan Hüseyin Oluğ, "Alınabilecek 100 TL'lik bir kar varsa bunun anız yakılarak ancak 10-20 TL yarar sağlanabilir. Geriye kalan 80-90 TL kaybımız olur. Bütün marifet bunu bilen ve buna inanan insanların anız yakarak, yüzde 10-20 karı yerine yakmadığı zaman karının yüzde 80-90 olacağını göstermek ve inandırmaktır. Hani milli şairlerimizden Namık Kemal'in Hürriyet Kasidesi'nde 'Ne mümkün zulüm ile bidat ile imha-ı Hürriyet. Çalış idraki kaldır muktedirsen ademiyetten' dediği gibi; Eğer anız yakmanın faydadan çok zarar verdiğini inandırabilirsek hiçbir güç çiftçiye anız yaktıramaz" diye konuştu.

Asıl sorunun anız yakmanın faydadan çok zarar verdiğinin çiftçilere inandırıcı bir şekilde anlatılması olduğunu ifade eden Oluğ, çiftçiliğin bir gönül mesleği olduğunu ve eğer gönüllük olmasaydı söz konusu mesleği yapacak insanları bulabilmenin de kolay olmayacağını savundu. Oluğ, yakmanın yok etmek olduğunu ve anız yakanların da bilinçsizce davranmış olacağını kabul ederek, bu nedenle de yananın sadece anız değil, Türkiye'nin doğal zenginlikleri de olduğunu söyledi.

Oluğ, "Ülke yanarken, doğal zenginlikleri bilinçsizce kaybolurken seyirci kalmaya ve bunu hoş görmeye hiç kimsenin hakkı olmamalıdır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2009 Pazartesi 18:07:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?