Mersinli bir çiftçinin 'alternatif ürün arayışı' sonuç verdi. Daha çok yüksek rakımlı bölgelerde yetişen Napolyon kirazı, bu kez Mersin sahillerinde meyve verdi. Toprakla buluşturulan toplam 50 fidandan 4 yıl içinde alınan verimse çiftçilerin yüzünü güldürdü.
Mersin'in merkez ilçesi Akdeniz'e bağlı Bekirde Mahallesi'nde çiftçilikle geçimini sağlayan Ethem Er, narenciyede zarar edince alternatif ürün arayışı içine girdi. 500 ile bin 800 metre arasında değişen yükseklikte yetişen 'Napolyon kirazı' ile yakından ilgilenen Er, sahil şartlarına uygun olan toplam 50 adet fidanı kente getirip, tarlasına dikti.
4 yıl boyunca fidanlarla yakından ilgilenen Er'in bu çabası sonuç verdi ve söz konusu fidanlardan meyve verdi, ağaçlardan da yüksek bir verime ulaşıldı. Ethem Er'in bu girişiminin ise bir ilk olduğu belirtilirken, Napolyon kirazı üretimin de önümüzdeki yıllarda yaygınlaştırılacağı açıklandı.
Bekirde'deki ekim alanında incelemelerde bulunan Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, yüksek rakımlı bölgelerde yetiştirilen ve soğuk havaya ihtiyaç duyan Napolyon kirazının ilk kez düşük rakımlı bir bölgede denendiğinin altını çizerek, söz konusu üretimin de başarılı olduğunu ve bölgede alternatif ürün arayışı içinde olan çiftçilere de örnek olduğunu söyledi.
Gökçel, "Bugüne kadar yüksek rakımlı bölgelerde görmeye alışık olduğumuz Napolyon kirazının Mersin sahillerinde yetiştirilmesi bizi oldukça
şaşırttı. Ekonomik çıkmazda olan bölge üreticilerinin, bu durumu atlatabilme adına ortaya koyduğu alternatif ürün arayışlarının sonuç vermesi bizim için oldukça önemli. Gerek yüksek verimi, gerekse de ekonomik katkısı nedeniyle Napolyon kirazı, çıkış arayan çitçi için de önemli bir açılım olacağına inanıyorum. Bu kirazın üretimini, gelecek yıllarda daha geniş bir alanda üretmek istiyoruz" dedi