2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Çiftçinin umudu sondaj

Mersin'in Mut ilçesinde sulama suyu sıkıntısı çeken çiftçiler, tarla ve bahçelerine sondaj vurdurarak, kendi imkanlarıyla su arıyorlar.

Kayısı, erik ve zeytin üretiminin yaygın olarak yapıldığı Çortak köyünde vatandaşlar, bahçe ve tarlalarına sondaj vurdurarak, su çıkartmaya çalışıyorlar. Bugüne kadar köyde 30 sondaj kuyusu açılırken, bu kuyuların 28'inde su bulundu, 2 kuyu ise boş çıktı.

Çiftçi İmdat Kocabaş, küresel ısınmadan dolayı sulama suyunun neredeyse bitme aşamasına geldiğini belirterek, "Sulama suyunun yetmesi için damlama sulama sistemine geçtik yine de yetmedi. Bizler de çareyi sondajla su çıkartmakta bulduk. 3 gün gece gündüz sondaj çalışması yaptık, 80 metre derinliğe indiğimizde suyu bulduk. Bulduğumuz suyu elektrikli motopomplarla havuza çekip, bahçelerimizi ve tarlalarımızı bu su ile sulayacağız. Bahçemde su çıkması beni çok mutlu etti. Neredeyse işi bırakmak üzereyken suyun çıkması hem işçileri hem bizleri sevindirdi. Yaptığımız çalışmayla 80 metrede, saniyede 16 litre akan su bulduk" dedi.

Suyu kurşunlu cam ve civadan oluşan bir çubuk yardımıyla bulan Ahmet Yalman da, "Ben su arama işini hobi olarak yapıyorum. İlk kendi bahçelerimde denedim ve sonradan vatandaşlara yardımcı olmaya başladım. Kurşunlu cam, civa ve pirinç madeninden oluşan bir çubuğu elimde tutarak su araması yapıyorum. 'Çortak köyünde 30 ayrı yerde su var' dedim ve 28'inde suyu çıkarmayı başardık. Yaptığımız araştırmaların sonunda suyun yer altından yer yüzüne çıkartılması hem kuyu açtıran çiftçiyi hem sondaj vuran işçiyi sevindiriyor" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2008 Çarşamba 12:51:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?