2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Çiftçiye müjde

AKP Mersin Merkez İlçe Başkanı Fehmi Gür, 2001 yılı içerisinde Mersin'de yaşanan küçük çaplı don afetinde zarar gören çiftçilere 285 milyarlık afet yardımının 1 hafta içerisinde dağıtılacağını söyledi.

Gür, çiftçinin bu gibi afetlerde mağdur olmaması için 2006 yılında yürürlüğe girecek olan tarım sigortasını mutlaka yaptırması çağrısında bulundu.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde yaptığı toplantıda, kentin öncelikli sorunlarını değerlendiren AKP Mersin Merkez İlçe Başkanı Fehmi Gür, çöp, arıtma tesisi ve Ulaşım Master Planı konularını ele aldı. Çöp konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın önce tek başına hareket etme yoluna gittiğini ve bu şekilde sorunların çözülemeyeceğinin görüldüğünü dile getiren Gür, daha sonra kamuoyunun bu kadar çok ilgisi çekilince, sorunun çözümü yönünde belli bir noktaya gelindiğini söyledi. Sorunların çözümünde paylaşımcılık ve katılımcılığın önemli olduğuna işaret eden Gür, "Şu anda bu konuda en uygun yer Organize Sanayi Bölgesi yakınında seçilen alan olarak görülüyor. Ama orayla ilgili de bazı sıkıntılar var. Konu uzmanlarca inceleniyor. Umarım kentin ve sanayicinin lehine iyi bir çözüm bulunur" dedi.

Arıtma tesisi, Ulaşım Master Planı ve kentin diğer sorunları konusunda da, katılımcılık ve paylaşımcılık esasları doğrultusunda hareket edildiğinde daha hızlı sonuçlar alınabileceğine inandığını belirten Gür, "Arıtma tesisi hususunda, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve ekibi ile ortak çalışmalarımız oldu. Bu konuda belediye başkanını destekliyoruz ve gerek hükümet olarak gerekse parti olarak elimizden gelen desteği vermeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz. 2001 yılından kalan Ulaşım Master Planı'nın da yeniden güncelleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Gür, Mersinliler'i ilgilendiren bir başka konunun ise, geçtiğimiz günlerde yaşanan don afeti olduğunu belirterek, bununla ilgili olarak Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin köylerde ve beldelerde çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Bunun dışında köylü ve çiftçiye tarımla ilgili mazot desteklerinin ödendiğini hatırlatan Gür, "2001 yılında olan ufak çaplı bir afetimiz vardı. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden aldığım bilgiye göre, onunla ilgili olarak yaklaşık 285 milyar lira afet yardımı 1 hafta içinde ödenecek. Aynı yılın sonlarında yine büyük sel afeti yaşandı. Burada çok geniş kitleler zarar gördü. Tarım İl Müdürlüğümüz, bunun çalışmasını bitirmiş. Ankara'ya bu çalışmaları göndermiş. Şimdi Bakanlar Kurulu'nda konunun görüşülmesini bekliyoruz. Biz de konunun takipçisi olacağız. Bununla ilgili yaklaşık 15 trilyon bir bütçenin ayrılması gerekiyor. Çiftçinin başvuruları değerlendirilmiş. Ancak özellikle evrakla ilgili bazı sıkıntılar var. Bazı çiftçilerimiz belki bundan yararlanamayacak. Bu durum, önümüzdeki dönemde bütün işlerin resmi yapılması, evraklar üzerinde düzgün bir şekilde belirlenmesinin gerekliliğini ortaya koyuyor. Örneğin; çiftçi bir tarlayı ekip biçiyor, ancak tapusu başkasının üzerine veya kira kontratı yok veya kaydı yok. Bu sıkıntılardan dolayı belki bir kısım çiftçimize bu yardımlar ulaşmayacak. Biz buradan çağrıda bulunuyoruz; herkesin işini resmi prosedürler, kanunlar, nizamlar çerçevesinde yapması çok önemli" şeklinde konuştu.

Bölgede her yıl aşağı yukarı çeşitli afetlerle karşı karşıya kalındığını vurgulayan Fehmi Gür, çiftçileri 2006'da yürürlüğe girecek olan tarım sigortasını yaptırması konusunda uyardı.

Konuşmasında pazar günü yapılacak olan Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı seçimine de yer veren Gür, birlik eski başkanı ve CHP Mersin Milletvekili Vahit Çekmez'in seçimlere müdahale etmesinin, esnaf arasındaki birlik beraberliği bozacağını, bu tür girişimlerin esnafa zarar vereceğini söyledi.

.
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2005 Cuma 15:40:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?