30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Çiftçiye zirai ilaç uyarısı

ÇİFTÇİYE ZİRAİ İLAÇ UYARISI

Erdemli Ziraat Odası (EZO) Başkanı Adnan Dölek, zirai ilaç kullanımının üründe kalıntı bırakmayacak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Narenciye ve meyve üreticilerine, zararlılara karşı kış ilaçlaması yapılması konusunda uyarılarda bulunan Dölek, narenciye ve meyve ağaçlarında ilaç kullanımlarının gerek çevre ve insan sağlığı, gerekse ekonomik açıdan oluşturduğu olumsuzlukların da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, "Kış ilaçlamasının yapılıp yapılmayacağına bahçede iyi bir incelemeden sonra karar verilmesi gerekir. Kabuklu bitler hariç diğer zararlılar da mutlaka bir kaçının bahçede mevcut olması durumunda ise kış ilaçlaması yılda bir kez yapılmalıdır" dedi.

Kış ilaçlamasının, kışı ağaçlar üzerinde geçiren; kırmızı örümcek, yaprak bitleri, sanjose kabuklu biti, erik koşnili, ağ kurdu, yaprak büken, armut yaprak uyuzu gibi zararlılara karşı yapıldığını ifade eden Dölek, "Yaz sezonunda bahçede fazla zararlılarla karşılaşmamak için ocak-şubat aylarında, genel olarak tüm hastalık ve zararlıların kontrol edilmesinde büyük öneme sahip olan kışlık yağlı ilaçlamaların mutlaka yapılması gerekir. Narenciye, şeftali, elma, kayısı, erik ve zeytin gibi ürünlerde uygun kışlık yağlı ilaçlarla bütün gövde ve yaprakların kuru yeri kalmayacak şekilde kaplama ilaçlama yapılmalıdır. Hastalık ve zararlıların kışı gövde üzerinde ve kabuk aralarında geçirdikleri unutulmamalıdır" diye konuştu.

Ürün çeşidine göre doğru ilacı doğru dozda ve doğru zamanda kullanmak gerektiğinin altını çizen Dölek, "İlaç kullanımı üründe kalıntı bırakmayacak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yapılmalıdır. Özellikle de şunu belirtmek isterim ki; limon da ilaçlamanın yapılabilmesi için ürün hasadının yapılmış olmasına dikkat edilmelidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2011 Perşembe 10:05:03
Güncelleme :17 Şubat 2011 Perşembe 11:47:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?