4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Ciğerlerimiz cayır cayır yandı!

84 ORMAN YANGININDA 95,5 HEKTARLIK ALAN KÜL OLDU

Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Gözükara, 2010 yılında kentte şu ana kadar 84 farklı noktada orman yangını çıktığını ifade ederek, söz konusu yangınlarda da toplam 95.5 hektarlık alanın zarar gördüğünü söyledi.

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün toplam orman varlığının 850 bin hektara ulaştığını ve bunun 264 bin 500 hektarlık bölümününse genç ormanlardan oluştuğunu kaydeden Gözükara, 0 ile 2 bin rakıma kadar çıkan orman sahalarında kırıklı ve sarp arazi yapısına sahip olmasının yanı sıra 320 kilometrelik sahil şeridi ve poyraz gibi nemi düşürücü, yangın riskiniyse arttırıcı rüzgarların bölgeyi orman yangınlarına karşı çok hassas bir konuma taşıdığını anlattı. 54 farklı noktaya yerleştirilen gözetleme kuleleri

aracılığıyla bölgenin sürekli denetim altında tutulduğunu kaydeden Gözükara, bunun yanında saat başı hava ölçümlerinin gerçekleştirildiği bilgisini de verdi.

Gözükara, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 8 işletme müdürlüğünde konuşlandırılan toplam 73 adet yangın söndürme arazözleri ve söz konusu araçlarda görevli 622 kişiden oluşan yangın söndürme ekibinin, yapılan ihbarlara 3 dakika gibi kısa bir sürede harekete geçerek yangına anında müdahale ettiğini dile getirdi. Silifke ve Bozyazı ilçelerinde konuşlandırılan 2 adet helikopterle birlikte Adana Şakirpaşa Havaalanı'nda konuşlandırılan bir adet yangın söndürme uçağıyla orman yangınlarına müdahale

ettiklerini belirten Gözükara, 25 Aralık 2010 tarihine kadar bölgede 84 ayrı noktada orman yangını çıktığı bilgisini verdi.

Mustafa Gözükara, "Meydana gelen yangınlarda 95.5 hektarlık orman alanı zarar görürken, bunun 80 hektarlık bölümünüyse makiler, bir başka ifadeyle de çalılar oluşturdu. Yanan alanlar yıl içerisinde yeniden ağaçlandırılacak. Tüm bu verileri ele aldığımızda orman yangınları açısından iyi bir sezon geçirdiğimizi söyleyebilirim. Orman içinde veya bitişiğindeki yerleşim bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımızın, orman yangınlarına karşı göstermiş oldukları duyarlılık da elde edilen başarıda önemli bir misyon

üstlendi" dedi. Yaşam alanlarının korunup geliştirilerek gelecek nesillere taşınmasının hayati önem taşıdığını ifade eden Gözükara, bu noktada da Bölge Müdürlüğü bünyesinde 2003 yılından bu yana geçen 7 yıllık zaman dilinde 100 bin hektarlık bir alanın ağaçlandırıldığını açıkladı.

Orman yangınlarının aynı zamanda da doğal bir afet olduğu görüşünü savunan Gözükara, bu yangınlarla mücadelede iş makineleri, arazözler, su tankları ve karadan yangına müdahalede bulunan ekiplerle birlikte yangın söndürme amaçlı helikopterlerin de her an yangına müdahale edebilecek şekilde hazır bekletildiğine işaret etti.

Öte yandan, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde görev yapan helikopter pilotları, bölgede meydana gelen orman yangınlarıyla mücadelede ortaya koymuş oldukları başarılı çalışmalar nedeniyle Bölge Müdürü Mustafa Gözükara tarafından ödüllendirildi. Orman mühendisleri İsmet Takmet ve Hilmi Akyüz'ün yanı sıra pilotlar Faruk Tokgözoğlu, Vasily Yunyk, Deuh Andrey, Nikolay Gorodılov ve Sasko Alexander teşekkür belgesi alan isimler arasında yer aldı.

84 ORMAN YANGININDA 95,5 HEKTARLIK ALAN KÜL OLDU
84 ORMAN YANGININDA 95,5 HEKTARLIK ALAN KÜL OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2010 Cuma 17:25:03
Güncelleme :26 Kasım 2010 Cuma 17:59:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?