30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Çilek cenneti Silifke

SİLİFKE'DE ÇİLEK ÜRETİMİ

Yaklaşık 50 yıl önce yörede Arife Abla olarak bilinen bir kadın girişimcinin "burada yetişmez" sözlerine aldırmayarak ilk kez başladığı çilek üretiminde büyük mesafe alan Silifke, bugün 300 milyon lira çilek ihraç eden bir ilçe konumuna geldi.

Arife Abla çileği olarak da bilinen üründe bu yıl 80 bin ton rekolte bekleniyor.

İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, yaptığı açıklamada, Silifke'de çilek üretimine 1960'lı yılların başında ziraat mühendisi olan ve yörede Arife Abla ismiyle bilinen Arife Karcıoğlu tarafından başlandığını söyledi.

İstanbul'dan gelerek yerleştiği Silifke'de toprak tahlili yapan Arife Ablanın toprağın uygun olduğunu görerek çilek ekimine başladığını anlatan Gün, şöyle konuştu: "Yörede ilk kez çilek ekimi yapıldığını gören diğer çiftçiler 'burada çilek yetişmez, boşuna yorulma' diyerek Arife Abla ile adeta dalga geçmişler. İnatçı Arife Abla eleştirilere kulağını tıkayıp dört dönümlük tarlasında çilek üretimine başlamış. Ertesi yıl 6 dönüm daha kiralayıp çilek üretimini 10 dönüme çıkarmış. Arife Abla'nın yaptıklarını

ilgi ile izleyen ve para kazandığını gören Silifkeli çiftçiler de çilek ekimine yönelmeye başlamışlar." Her yıl artan üretim alanıyla Silifke'nin çilek üretiminin en önemli merkezlerinden biri olmuşsa bunu bugün hayatta olmayan Arife Abla'ya borçlu olduğunu anlatan Gün, şöyle konuştu: "Dünyanın en kaliteli çeşitlerinin yetiştiği Silifke'de çilek, genel olarak Arife Abla çileği olarak da bilinir."

Silifke genelinde bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadı yapılmasının beklendiğini, bölgede önemli bir istihdam alanının da oluştuğunu anlatan Gün, yaklaşık bin 500 ailenin çilek üretimiyle uğraştığını, binlerce kişiye de iş imkanı sağlandığını vurguladı.

İHRACAT HER YIL ARTIYOR

İlçede çilek paketleme ve ön soğutmasını yapan beş adet tesis bulunduğunu ifade eden Yusuf Gün, sözlerine şöyle devam etti: "İlaç kalıntısı probleminin olmaması, yetiştirilen çilek çeşidinin kaliteli ve pazara dayanıklı olması ihracat için büyük avantaj oluşturuyor. Bunun yanı sıra bölgede soğutma ünitesinin bulunması da ihracat rakamlarımızın her yıl artmasını sağlıyor. İlk olarak 2005 yılında Rusya ve Romanya'ya 4 bin ton çilek göndererek başladığımız ihracat, yıllara göre günümüze kadar 9 bin, 10 bin,

12 bin, 15 bin ve geçen yıl 19 bin 250 tona ulaştı. Başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Romanya, Litvanya, Polonya, Macaristan, Çin, İran ve Suudi Arabistan ülkelerine ilçemizden çilek ihracatı yapılmakta."

İhracatın bu yıl 20 bin ton üzerine çıkmasının beklendiğini vurgulayan Gün, kilogram fiyatının 1,5 lira olacağı tahmin edilen çilekle bu yıl Türkiye ekonomisine 300 milyon liralık katkı sağlayacaklarını belirtti.

Gün, hasadı devam eden çilek tarlalarında çalışmaları için önceki yıllarda olduğu gibi önümüzdeki günlerde de ilçeye Şanlıurfa, Diyarbakır ve Kahramanmaraş'tan tarım işçisi getirileceğini söyledi.

İlaç kullanımı konusunda da üreticilere tavsiyelerde bulunan Gün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çiftçilerimiz ilaç kalıntısı konusunda çok dikkatli olmalı. Çünkü ilaç kalitesi olan ürün ihracattan geri dönebilir. Şimdiye kadar böyle bir sıkıntı yaşamadık ancak tedbirli de olmak gerekir. Üreticilerimizin hangi ilaçları kullanması gerektiği konusunda biz kendilerine her zaman yardımcı olmaya hazırız."

SİLİFKE'DE ÇİLEK ÜRETİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2011 Çarşamba 10:20:04
Güncelleme :16 Şubat 2011 Çarşamba 11:09:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?