4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Çilek hasadı başladı

ÇİLEK HASADI BAŞLADI

Mersin'in Silifke ilçesinde çilek üretim sezonunun başlamasıyla birlikte kaliteli çilek üretimi yapmak ve ihracattaki payını arttırmak için çilek üreticilere bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Silifke Çilek Üreticileri Birliği ve İlçe Tarım Müdürlüğünün organizesiyle Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü salonunda gerçekleştirilen toplantıda üreticilere yeni üretimi yapılan çileklerde tanıtıldı.

İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, Birlik Başkanı Ahmet Özmen ve yönetim kurulu üyesi olan çilek üreticisi ve ihracatçı Mehmet Yaltır'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda çileğin tarlaya ekiminden ilaçlanmasına, toplanmasından tüketiciye ulaştırılmasına kadar hangi ilaç kullanıldığı, ne gibi işlemlerin yapıldığı konularının kayıt altına alınması konusu görüşüldü.

Birlik Başkanı Özmen, ürünlerin ihracatında sorun yaşanmaması için Tarım Bakanlığı’nın kayıt altına alma projesini hayata geçirdiğini ve çiftçiler de kayıt altına alınarak izlenebilirliğin sağlandığını kaydetti.

Silifke genelinde iyi tarım uygulamalarının en iyi şekilde uygulandığını ifade eden Özmen, Silifke'de 2006 yılında kurulan çilek üreticileri birliğinin de çilek ihracatında önemli adımlar attığını belirtti.

Silifke'de çilek sezonunun bu yıl ihracatla başladığını ve şu anda kilosunun 4 TL olduğunu kaydeden Özmen, bu yıl ilçe genelinde 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek üretiminin yapılacağını söyledi.

Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün de, çilek üretiminde ve ihracatında kalite ve devamlılığın sağlanması, yığılmayı önlemek amacıyla çeşit kullanımı, değişik örtü teknikleri kullanımı, kalitede hasadın önemi, ihracattın arttırılması için yapılması gerekenler, ambalajın önemi konularında bilgi verdi.

İhracatçı Mehmet Yaltır ise, "Son yıllarda küresel ısınma ve yaşanan global kriz nedeniyle tarım dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de önemini artırdı. Bu nedenle üreticinin bilinçli üretim yapması gerekli. Üreticilerin artık 'ben ne üretirsen onu satarım' anlayışından vazgeçmesi gerekli. Ayrıca, üretimde ve ilaçlamada, insan, çevre ve hayvan sağlığına duyarlı davranmaları gerekir" dedi.

Çilek üretiminde izlenebilirliliğin önemine de dikkat çeken Yaltır, "Çileğin tarlaya ekiminden tüketiciye ulaştırılmasına kadar yapılan işlemler ve kullanılan ilaç, gübreler kayıt altına alınmalı. Böylelikle de çileği hangi çiftçinin ürettiği izlenebilir" dedi.

ÇİLEK HASADI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2010 Pazartesi 10:09:05
Güncelleme :1 Mart 2010 Pazartesi 13:30:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?