6
Mayıs
2024
Pazertesi
MERSİN

Çilek kışın da sofralarda

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden birisi olan Mersin'in Silifke ilçesinde hasat süresi uzatılan çilek, yılın 8 ayı sofralardaki yerini alıyor.

Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen, kokusu ve lezzetiyle reçelden kozmetik sektörüne kadar geniş bir alanda kullanılan çileğin üretim tekniklerinin gelişmesiyle açık alanda, kapalı ve topraksız seralarda üretilerek yılın 8 ayı tüketiciye ulaştırıldığını belirtti. 2013 yılında 17-18 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadı yapıldığını belirten Özmen, "Bunlardan 500 dönümü seradan, bin 500 dönümü açıkta plastik altında, 16 bin dönümü ise açıkta üretim yapıldı. 2013 yılında çilek ağırlıklı olarak iç piyasaya gönderildi. Ağırlıklı olarak Rusya, Ukrayna, Polonya ve Macaristan'a ihracat yapıldı. 2013 yılında çilekte fiyat 2 lira 50 kuruşla başlayıp, 1 liraya kadar geriledi. 2013 yılında ihracatın azlığından üretici zarar etti. Girdi maliyetinin yüksek olması, çilek fiyatlarına yansıdı. İhracatçı para kazanamadı. Hasat kalitesinin düşük olması, ambalaj kalitesinin düşük olması ve bazı politik sebepler ihracatı azalttı" dedi.

Frigo çilek dikimi ağustos ayının 15'i ile eylül ayının 15'i arasında yapılırken, ekim ayında da fresh çilek fide dikimi yapıldığını belirten Özmen, "Hasat ise fresh aralık ayında, frigo ise mart ayında başlayıp temmuz ayının 15'ine kadar sürüyor" diye konuştu.

Özmen, seradaki çileğin kilosunun şuanda ortalama 2,5 liradan satıldığını vurguladı. 2014 yılında çilek ekim alanlarının yüzde 20 civarında düştüğünü vurgulayan Ahmet Özmen, "Nedeni ise üreticinin para kazanamaması ve çilek maliyetlerinin yüksek olmasıdır. 1 dönüm çileğin maliyeti 6 bin 500 TL'dir. Ortalama 1 dönüm çilekten 4 ton ürün alınıyor. Çileğin ortalama en az 2 liradan satılması gerekiyor. Yoksa başka türlü para kazandırmaz. 2014 yılında Silifke genelinde çilek üretim sahası 12 bin dönüme düştü. Bu yıl yaklaşık 50 veya 60 bin ton arası ürün elde edilmesi tahmin ediliyor. Dövizin artışı ile beraber fiyatların yüksek olması bekleniyor" dedi.

Verimin iyi olmasını beklediklerini belirten Ziraat Mühendisi Üretim Yöneticisi Mehmet Yaşar Çalmaşur ise, "Piyasalara farklı çilek çeşitlerinin girmesi ile birlikte yaklaşık 8 ay tüketici farklı boy ve kalitede çilek yeme zevkini yaşıyorlar. İhracatın daha iyi olabilmesi için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu çalışmalarda hem üretici, hem bu işin ticaretini yapanlara, siyasilere, ayrıca ilaç gübre için danışmanlık yapan ziraat mühendislerine büyük görevler düşüyor. Üretici işçilik kalitesini arttırmalı, tüccar, ambalaj seçimini ve üreticiyi yönlendirme şekli konusunda bilgilendirmeli, zirai danışmanı daha kaliteli meyve üretimi yaptırmalı, ayrıca kalıntı problemlerine dikkat etmelidir. Siyasiler ise, ticaret yaptığımız ülkelerle ikili ilişkileri sıcak tutmalı" şeklinde konuştu. 

iha
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2014 Cuma 18:36:15
Güncelleme :24 Ocak 2014 Cuma 18:39:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?