8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Çilek meyve vermeye başladı

Silifke ilçesinde, açık arazide yetiştirilen çilek meyve vermeye başladı. 

Üstü kapalı olarak yetiştirilen çilek tarlasından ilk ürünler geçtiğimiz günlerde toplanmaya başlanmış ve kilosu 2.5-3 YTL'den marketlerde ve tezgahlardaki yerini almıştı.

Havaların ısınmasıyla açıkta yetiştirilen çileğin de çıkmaya başladığı ve üreticilerden kilosu 2 YTL'den alındığı belirtildi. Çilek üretiminde önemli bir yere sahip olan Silifke'de, bu yıl 14 bin dönüm ekili alandan 56 bin ton ürün beklendiğini ifade eden Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, "Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezi durumunda bulunan Silifke'de, üretimdeki kaliteyi artırabilmek için üreticilerin bilinçlendirilmesine yönelik yapılan çalışmalarımız devam etmektedir. Amacımız, kaliteli çilek üretiminin yapılmasını sağlamaktır" dedi. 

Haziran ayı sonuna kadar devam edecek olan çilek mevsiminde, 1 dönümden ortalama 4 ton verim beklendiğini söyleyen Can, "Bu yıl 10 bin dönüm araziye yeni ekim yapıldı. 4 bin dönümü ise geçen yıl ekilen çilek. 1 dönüm araziye ortalama 5 bin fide ekimi yapılıyor. 

Fidelerin büyük bir bölümü İtalya'dan ithal edildi. Bir bölümü ise Adana ve Nevşehir'den getirildi. İthal edilen firigo cinsi fidelerin meyvesi iri, verimi bol. Dayanıklı olduğu için de ihraç edilecek. İhraç edilmesi konusunda da tüccarlarla bağlantı yapıldı" diye konuştu. 

Çileğin ekim ve üretim maliyeti hakkında da bilgi veren Can, "Fide, ekim, işçilik, ilaç, gübreleme gibi tüm masraflar dahil 1 dönüm çileğin çiftçiye maliyeti 2 bin 500 YTL'yi buluyor. Fiyatlar iyi olduğu takdirde çiftçilerimizin yüzü gülecektir" dedi. 

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, çileğin A, B ve özellikle soğuk algınlığına karşı koruyan C vitaminleri bakımından zengin olduğuna dikkat çekerek, "Çilekte kalsiyum, demir, fosfat gibi mineraller vardır. İhtiva ettiği mineraller, vitaminler ve asitlerden dolayı hazmı kolaylaştırır, metabolizmayı düzenler. İnsan vücudunun çileğe ihtiyacı vardır" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2007 Pazartesi 11:27:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?