3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Çilek üreticisi zor durumda

Mersin'in Silifke ilçesinde çilek üretimiyle uğraşan çiftçiler, çilek fiyatlarının düşmesinden dolayı mazot, ilaç, gübre ve işçi paralarını ödeyemez duruma geldiklerini söyledi.

Sökün köyünde çilek üretimi yapan Sabriye Erdoğan, çileğin maliyeti ve günlük girdileri yüksek olan bir meyve olduğunu belirterek, "Günlük 30-40 işçi çalıştırarak çileklerimizi toplatıyoruz. Fiyatların düşük olmasından dolayı işçilerimizin yevmiyelerini ödeyemiyoruz. Çilek ekim zamanı komisyonculardan gübre ve ilaç için paralar aldık. Sattığımız çilekler borcumuzu bile ödemeye yetmiyor" diye konuştu.

Bir dönüm çileğin maliyetinin 5 bin YTL'yi bulduğunu belirten Erdoğan, "Bir dönümden 3-3,5 ton çilek hasat ediyoruz. Dönümüne 5 bin YTL harcadığımız çilekten 3 bin YTL para zor kazanıyoruz. Silifke ovasında ve diğer beldelerde binlerce dönüm arazide çilek ekimi yapılıyor. Her üretici dönümünde en az bin YTL zarar ediyor. Devletimizden yardım istiyoruz. İhracatın artması ve çilek fiyatlarının yükselmesi çiftçinin tek kurtuluşu olur" dedi.

Çilek tarlalarında günübirlik çalışan işçiler ise, sabahtan öğlene kadar çalıştıklarını, yevmiye olarak 12 YTL para aldıklarını ve fiyatlar yükselmezse kendi işçi fiyatlarının da yükselmeyeceğini dile getirdiler.

.
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 10:54:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?