9
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Çin malları şikayet şampiyonu

Son yıllarda iğneden ipliğe birçok sektörde yer alan Çin malları, tüketici şikayetlerinin baş aktörü oldu.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nün Hakem Heyeti'ne yapılan başvuruların çoğunluğunu Çin malları oluştururken, en çok şikayet ise cep telefonları ve markalı spor ayakkabılarında görüldü.

Mersin Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mustafa Yıldız, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Alo 175 Tüketici Hattı'na 1 ayda 175 tüketici şikayetinin geldiğini söyledi. Ayrıca, Hakem Heyeti'ne yapılan başvurularda, şikayet konularının başında cep telefonları ve markalı spor ayakkabıları gelirken, bu şikayetlerin çoğunluğunu da Çin mallarının oluşturduğu belirtildi.

Ayda 2 defa toplanan Hakem Heyeti, ortalama 200 şikayet dosyasını ele alırken, bunların içerisinde elektronik malzemelerin çok olması da göze çarpıyor. Öte yandan, kredi kartlarının yıllık ücret bedeli ile ilgili yapılan şikayetlerde, yeni yasaya göre, bankanın kredi kartı verirken tüketiciye imzalattığı sözleşmede, eğer "Yıllık kart ücret bedeli alınır" ibaresi var ise, tüketiciden bu ücretin alındığı ve bu konuda gelen şikayetlerde genellikle sonucun tüketicinin aleyhine çıktığı kaydedildi.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mustafa Yıldız, Mersin'de kaçak çalışan işletmelere yönelik de sıkı denetim uyguladıklarının altını çizerek, "Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü denetim elemanları, LPG tüp dolum tesisleri, bayiler ve otogaz ikmal istasyonlarında sıkı denetim yapmaktadır. Artık Mersin'de hiçbir işletme kaçak yollarla hizmet veremez hale geldi. Bir zamanlar ceza yazma oranımız İstanbul'u bile geçmişti. Artık azaldı ancak, böyle çalışan işletmeler de bitti sayılır" dedi.

Yıllık işletme cetvelini süresinde doldurup vermeyen 262 firmaya da idari para cezası uyguladıklarını anlatan İl Müdürü Yıldız, "6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu'na göre sanayi kuruluşlarının 2006 yılı hesap dönemine ait Yıllık İşletme Cetveli'ni nisan ayının sonuna kadar doldurup müdürlüğümüze göndermeleri gerekiyor. Ancak, Mersin'de işletme cetvelini süresinde doldurmayı ihmal eden 262 firma tespit ettik. Bu firmalara 675'er YTL idari para cezası uyguladık" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2007 Pazartesi 15:16:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erman IP: 88.224.173.xxx Tarih : 24.09.2007 16:40:29

Sn. Kürşat bey (Kürşat Tüzmen) de yok çin mallarını Türkiyede üretim onları mersine getirim diye uğraşıyor! Siz mersini bilmiyosunuz yerel halk ne olacak ozaman ???Bizim fabrıkalar ne olacak mersine istmiyoz