2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Çin'in gözü Mersin'de

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, yabancı yatırımlar için küresel cazibe merkezi olan Çin'in Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika pazarlarına açılmak üzere gözünü Mersin'e diktiğini söyledi.

Aşut, Çinli firmaların Çin'in Mersin'de düzenlenen Lojistik Kongresi'ne Bakan Yardımcısı düzeyinde katılması ve Çin-Mersin Teknopark girişiminin hayata geçirilmesinin ardından Mersin'e ilişkin yatırım planlarına hız verdiğini dile getirdi. Aşut, Mersin'in hem Avrupa hem de Asya-Afrika ülkelerine yakınlığını değerlendirmek isteyen Çinli şirketlerin Mersin ve çevresinde yatırım amaçlı büyük araziler aradığını bildirdi.

Referans'a konuşan Şerafettin Aşut, Çinli firmaların Mersin'de özellikle otomotiv yedek parçası ve iş makinesi parçası üretimi ile montajına ilişkin yatırım yapmayı planladığını söyledi. Çin'den gelen talepler doğrultusunda yatırıma uygun büyük araziler aradıklarını dile getiren Aşut, "Bu kadar büyük yatırım pastasını tek başına almaya çalışmak yerine tüm Çukurova'yı ve hinterlandını kalkındıracak bir bölgeyi seçmek istiyoruz" dedi.

Ar-Ge yatırımları da planlanıyor

Aşut, dünya ticaretinin Atlantik'ten Pasifik'e kayması ile yıllardır ucuz ihracata yüklenen ve yabancı yatırımlar için cazibe merkezi olan Çin'in artık kendi iç pazarını oluşturmak ve yurt dışına yatırım yapmak istediğini kaydetti. Çin'in bu amaçla lojistik maliyetlerini azaltacak ve krizlerden etkilenmeyecek bölgeleri bulma arayışında olduğunu dile getiren Aşut, "Mersin olarak bu durumu değerlendirmek istedik ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile ilişkiye geçtik. Çinli muhattaplarımıza Mersin'in Ortadoğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika'yla yapılan ticarette önemli bir merkez olduğunu vurgulamaya çalıştık. Bu çabalarımız sonucu Çin, yatırım için Mersin'i değerlendirmeye aldı" diye konuştu.

Aşut, Çinli firmalar ile görüşmelerin sürdüğünü bu nedenle şirketlerin isimlerini açıklamanın doğru olmayacağını belirterek, Çin sermayesinin özellikle otomotiv yedek parçası, iş makinesi parçası ve montajı gibi alanlarda yatırım yapmak istediğini söyledi. Çinli firmaların Mersin'de Ar-Ge yatırımları da planladığını ifade eden Aşut, "Mersin ve civarında bulunan endemik bitkilerin farmakolojik özelliklerini inceliyorlar. Mersin ve çevresini düşündüğünüzde, İskenderun Demir Çelik Fabrikaları'nda otomotiv ve beyaz eşya sektöründe kullanılan yassı mamul üretimine geçiliyor. Adana, Maraş, Gaziantep, Mersin zengin sanayi ve tarım kentleri. Toros Dağları'ndaki zengin endemik bitki örtüsü dünyanın önde gelen ilaç şirketlerinin ana hammadde kaynağı" dedi.

Öte yandan Türkiye'de küresel krizin etkilerine karşı önlem almak konusunda geç kalındığına da değinen Şerafettin Aşut, "Ayrıca reel sektör, finans sektörüyle güven bunalımı yaşarsa o zaman tehlike çanları çalmaya başlar. 2001 krizinde bizler reel sektör olarak finans sektörünün toparlanmasına destek olduk. Şimdi yağmur yağarken finans sektörü de bizden şemsiyeyi esirgemesin. Eğer bankalar kredi ödemelerinde bizleri sıkıştırmaya başlarsa şu an hassas dengelerde olan ortam bir anda tersine döner ve kendimizi krizin göbeğinde buluruz" diye konuştu.

Çin'in bir numarası Tbea Mersin'in güneşini sevdi

Çin'in Mersin ve çevresinde yatırım yapma isteği geçen aylarda da Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından dile getirilmişti. Çin'e yaptığı ziyaret sonrasında Çin'in en büyük firması olarak bilinen Tbea'nın Türkiye'de özellikle güneş enerjisi konusunda yatırım yapmak istediğini anlatan Tüzmen, 365 günün 300'ünde havanın güneşli olduğu Mersin'in güneş enerjisi için oldukça elverişli olduğuna dikkati çekmişti. Tbea, güneş enerjisi, trafo ve elektrik iletim hatları üretimi yapan ve geçen yıl elde ettiği 2.5 milyar dolarlık cirosu ile dünyanın en büyük şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Referans
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 18:35:08
Güncelleme :20 Kasım 2008 Perşembe 18:49:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?