2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Çıraklar intiharın eşiğinde

Mersin’de 1152 çırak arasında yapılan araştırmaya göre, depresyona girenlerin büyük çoğunluğu ailesinde kavga ve geçimsizlik sorunu yaşayanlar. Çözüm ise hükümet, işveren, meslek kuruluşları ve ailelerin işbirliği ile 18 yaş altındaki çocukların çalıştırılmaması.

MERSİN (Cumhuriyet) - Mersin Üniversitesi’nce yapılan bir araştırma, çırakların yüzde 7.6’sının işyerinde fiziksel, yüzde 18.7’sinin de duygusal istismara uğradığını ortaya koydu.

Ailesinde kavga ve geçimsizlik olan çıraklarda depresyonun daha fazla görüldüğü vurgulanan araştırmada, son bir yılda bu çocukların yüzde 10.8’inin intihar girişiminde bulunduğuna dikkat çekildi. Uzmanlara göre çıraklar üzerindeki depresyon riskinin önlenmesinin tek yolu 18 yaş altındaki çocukların çalışmalarının engellenmesi.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ve Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından yürütülen ’’Mersin Çıraklık Eğitim Merkezi Öğrencilerinde Depresyon Sıklığı ve Etkileyen Faktörler’’ konulu araştırmaya, merkeze devam eden 1152 çırak katıldı.

Çırak ailelerinin yüzde 62.6’sının aylık gelirinin asgari ücretin altında olduğu belirlenirken yüzde 37.4’ünün sosyal güvencesi yok. Araştırmaya göre çırakların yüzde 18.6’sı depresyonda. Yüzde 7.6’sı işyerinde dayak yiyor, yüzde 18.7’si küfür ve alay gibi duygusal istismara uğruyor. Fiziksel ve duygusal istismara uğrayanlarda depresyon daha sık görülüyor.

Çözüm önerileri

Araştırma, aile ve işyerinde çeşitli zorluklar karşısında çıkış yolu bulamayan çocukların intiharı seçtiğini gözler önüne seriyor. Katılan çırakların son bir yılda yüzde 10.8’inin intihar girişiminde bulunduğuna dikkat çekilen araştırmada uzmanların çözüm önerileri şöyle sıralanıyor:

’’Araştırmanın sonucuna göre ailedeki ve işyerindeki olumsuzluklar çıraklarda depresyon riskini artırırken, koruyucu hekimlik açısından, Çıraklık Eğitim Merkezleri’nde bir psikolojik danışman istihdam edilmesi bu riski azaltmaya katkıda bulunacaktır. Ancak kesin çözüm; hükümet, işveren, meslek kuruluşları ve ailelerin işbirliği ile 18 yaş altındaki çocukların çalışmasının ortadan kaldırılmasıdır.’’

CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 13:09:30
Güncelleme :7 Aralık 2004 Salı 15:55:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?