5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

ÇKA'dan 50 milyon TL'lik proje desteği

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), bölgenin ekonomik ve sosyal yönden kalkınmasını sağlamak amacıyla yaklaşık 50 milyon TL'lik proje desteği verecek. ÇKA Genel Sekreteri Veysel Parlak, yaşanan kriz ortamında söz konusu kaynağın hem bölgenin ihtiyacına cevap vereceğini hem de ekonomiyi canlandıracağını söyledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ÇKA'nın bilgilendirme toplantısında konuşan Parlak, ÇKA'nın Türkiye'nin ilk kalkınma ajansı olduğuna dikkat çekerek, ajansın 2008 Yılı Mali Destek Programı kapsamındaki teklif çağrısına yönelik proje başvurularının 30 Aralık 2008 tarihinde başladığını ve bu sürenin de 25 Mart 2009 tarihinde son bulacağını kaydetti. Başvuruların sadece Mersin ve Adana'yı kapsadığının altını çizen Parlak, bugüne kadar 700'ün üzerinde başvuru yapıldığını ancak hayata geçirilen proje hazırlama eğitimine yönelik çalışmalarının tamamlanmasıyla ek başvuru süresi verileceğini söyledi.

2008 yılı için finansman desteğinin 19 milyon TL olduğunu ve söz konusu kaynağın aynı zamanda da 'hibe' niteliği taşıdığını ifade eden Parlak, desteklenmesi uygun bulunan projeler içinde sosyal ve kırsal alanda hazırlanacak projeler için yüzde 75, küçük ölçekli altyapı için yüzde 50, iktisadi kalkınmada yüzde 40 oranında finansman desteği verileceğini, geri kalan bölümün de 'eş finansman' yöntemiyle proje sahibi ya da ortakları tarafından karşılanacağını anlattı. Parlak, daha sonra da proje destekleme
mekanizması hakkında katılımcılara bilgi verdi.

İlk destek projesinin ürününü 2009 yılı Mayıs ayı ortalarında alacaklarını kaydeden Parlak, küçük ölçekli altyapı projelerinde 18, diğer projelerde de 9 aylık bir zaman diliminde desteklenen projelerin tamamlanması gerektiğini vurguladı. Veysel Parlak, söz konusu süre içinde hak ediş esasına göre ajansın kendi üzerine düşen yükümlülüğü yerine getireceğini, bu noktada 'İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı'nın bütçesinin 11 milyon TL, 'Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı'nın 4 milyon TL, 'Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı' ile 'Kırsal Kalkınma Mali Destek Programları'nın bütçelerinin de 2'şer milyon TL olduğuna işaret etti.

Parlak, "ÇKA 2009 Yılı Mali Destek Programı kapsamındaki proje bütçesini de yaklaşık 30 milyon TL olarak planlıyoruz. 2009 yılı bütçesini, 2008 yılı bütçesiyle birleştirdiğimizde Adanalı ve Mersinlilerin imkanlarına yaklaşık 50 milyon TL'lik bir kaynağı arz etmiş olacak. Bu, kesinlikle dikkate alınması gereken bir kaynak. Çünkü söz konusu kaynak, yaşanılan global kriz ortamında hem bölgenin ihtiyacına cevap verebilecek hem de bölge ekonomisini canlandırabilecek bir kaynak" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 17:30:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?