5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Çocuklara laparoskopik ameliyat

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi'nde bir ilk gerçekleştirildi. Hastanede küçük yaş grubu hastalarda laparoskopik cerrahi uygulamasıyla hem ağrıda azalma, hem de hastane yatış süresinde kısalma sağlandı.

MEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından, 'Çocuk Hastalarda Laparoskopik Uygulamalarda Güncel Yaklaşım' konulu bir çalıştay gerçekleştirildi. Söz konusu çalıştayla birlikte aynı zamanda da bir ilke imza atıldı.

Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi'nde yatan ve gastroözefageal antireflü ile splenektomi/kolesistektomi gibi şikayeti bulunan toplam 4 çocuk hastada ilk kez laparoskopik cerrahi uygulaması yapıldı. İlk kez süt çocukluğu ve erken çocukluk dönemi gibi küçük yaş grubu hastalarda laparoskopik cerrahi uygulamasındaysa önemli bir başarı sağlandığı kaydedildi.

Gerçekleştirilen ameliyata ise; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Yağmurlu'nun yanı sıra MEÜ Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ali Naycı, Doç. Dr. Dinçer Avlan, Yrd. Doç Dr. Gökhan Gündoğdu ve Araştırma Görevlisi Dr. Ozan Karak, MEÜ Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Handan Birbiçer ve Araştırma Görevlisi Dr. Türkan Altun, Dr. Yücel Uğuz'un katıldığı açıklandı.

Laparoskopik uygulamaların ise; ameliyat sonrası ağrıda azalma, hastane yatış süresinde kısalma, karın içi yapışıklarında azalma ve kozmetik iyileşme gibi açık cerrahilere göre pek çok üstünlüğü bulunduğuna dikkat çekiliyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2009 Salı 11:23:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?