4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Çocukların dişleri korunacak

ÇOCUKLARIN DİŞLERİ KORUNACAK

Mersin'de diş çürüğü olmayan bir nesil yetiştirilmesi amacıyla hayata geçirilen ve Türkiye'de bir ilk olarak öne çıkan 'Güçlü Dişler Projesi' devam ediyor. Proje kapsamında kent genelindeki 31 bin 428 öğrenciye kalıcı, en az maliyetle ve sürekli koruyucu bir program uygulanması hedefleniyor.

Çocukluktan edinilecek ağız ve diş temizliği ve bilinçli beslenme alışkanlığıyla birlikte diş çürüklerinin önüne geçilebilmesi ve uzun vadede sağlıklı kuşaklarla diş çürüğü olmayan bir nesil yetiştirilmesi amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında başlatılan çalışmalar sürüyor. Mersin Valiliği öncülüğünde İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yanı sıra Mersin Üniversitesi ile Toroslar Belediyesi'nce ortaklaşa yürütülen ve ikinci yılına giren projenin, 4 yıllık bir çalışmayı kapsadığı

vurgulandı. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Toroslar'da 2 yıldan bu yana sürdürülen çalışmalar çerçevesinde ilköğretim 3. sınıfta eğitim-öğretim gören toplam 4 bin 323 öğrencinin yılda bir defa olmak üzere 16 kez florlamaya tabi tutulduğu kaydedildi. Projeye dahil edilen ve ağzında diş çürüğü tespit edilen öğrencilerin ise, diş dolgularının İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde yer alan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde yapıldığı bildirildi.

Kent genelinde ilköğretim birinci sınıflarında okuyan 27 bin 105 öğrenci olduğuna dikkat çekilirken, projenin kent genelinde uygulanarak Mersin'deki 31 bin 428 öğrenciye ulaşılması planlandığı belirtildi. Mümkün olan en az sayıda diş hekimiyle kalıcı, en az maliyette ve sürekli koruyucu bir program hayata geçirilmesi düşünülen projenin, aynı zamanda Türkiye'de ağız ve diş sağlığı alanında bu büyüklükte yapılan ilk proje olarak öne çıktığının altı çizildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan proje sorumlusu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Çomu, 'Güçlü Dişler Projesi' ile Mersin'deki her okulun bir diş hekimi olduğunu ifade ederek, bu hekimlerin sorumlu olduğu okulun proje hedefleri doğrultusunda ağız ve diş sağlığı hizmetlerini yürüteceğini anlattı. Çomu, proje çalışmaları boyunca okul müdürleri ve sınıf öğretmenlerinin diş hekimlerine yardımcı olmasını beklediklerini belirterek, projenin Mersin'e özgü bir proje olmasının yanında Türkiye'de örnek

olduğunu savundu.

Projeyle bir yıllık eğitim-öğretim döneminde her 3 ayda bir flor jel uygulaması yapılacağı bilgisini veren Çomu, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlemiş olduğu kriterler göz önüne alınarak 6 ayda bir ağrı ve diş muayenesi yapılacağı, bununla birlikte ağzında çürük diş tespit edilen çocukların diş tedavilerinin ekipte görevli diş hekiminin çalıştığı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde yapılacağını söyledi.

Mersin Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından finanse edilen 'Güçlü Dişler Projesi' çerçevesinde flor jel uygulaması sırasında her çocuğa diş fırçası ve diş macunu verileceğini kaydeden Çomu, "Proje çalışmaları sonrasında topluma çocukluktan edinilecek diş- ağız temizliği ve bilinçli beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasıyla diş çürüklerinin önüne geçilebilecek. Uzun vadede daha sağlıklı kuşaklar ile diş çürüğü olmayan bir nesil yetiştirilmesini amaçlıyoruz" dedi.

Projede ilk tur çalışmalarının 2010 yılı Ekim ayında tamamlanacağı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2010 Çarşamba 11:44:04
Güncelleme :29 Eylül 2010 Çarşamba 11:49:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?