2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Çöp fabrikası için çözüm aranıyor

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kentte doğu ve batı olmak üzere iki ayrı arıtma tesisi kurulması gerektiğini kaydetti.

Bir İtalyan firmasının önümüzdeki günlerde Mersin’e gelerek çöp fabrikası konusunda bio çürütme yöntemiyle ilgili fizibilite çalışması yapacağını belirten Macit Özcan, raporun olumlu çıkması durumunda çöp sorununun çözüleceğini söyledi.

Avrupa Yatırım Bankası’nın Lüksemburg’da düzenlediği toplantıya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, oradan da İtalya’ya geçerek bio çürütme yöntemini kullanan çöp fabrikaları hakkında bilgi aldı. Bir haftalık yurt dışı gezisini tamamlayarak Mersin’e dönen Macit Özcan, temaslarıyla ilgili açıklama yaptı. Avrupa Yatırım Bankası’nın toplantısında atık su arıtma tesisi ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdiğini anlatan Özcan, "Toplantıda, yeni yürürlüğe giren 5216 sayılı yasa kapsamında birçok belediyenin bize bağlandığını ve Büyükşehir Belediyesi olarak sorumluluk alanlarımızın arttığını söyledik. Bu açıdan atık su arıtma tesisi için Huzurkent-Gözne-Tece arasını kapsayan yeni bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğini ifade ettik" dedi.

Başkan Özcan, 40 kilometre çapındaki alanda doğu ve batı olmak üzere iki ayrı arıtma tesisi kurulması gerektiğini kaydetti. Avrupa Yatırım Bankası ile kredi konusunda anlaşmazlığa düşmeleri durumunda Dünya Bankası ve diğer kuruluşlarla temasa geçeceklerini belirten Özcan, "Ancak kaynak nereden olursa olsun Mersin arıtma tesisine mutlaka kavuşacaktır. Bu konuda Mersin halkının içi rahat olsun" diye konuştu.

İtalya’da da çöp fabrikası ile ilgili görüşmelerde bulunduğunu dile getiren Özcan, burada çöp fabrikalarının 10 dönümlük bir arazide bio çürütme yöntemini uyguladığını, bir İtalyan firmasının yap-işlet-devret modeli ile bu işe talip olduğunu kaydetti. Firma temsilcilerinin önümüzdeki haftalarda Mersin’e gelerek 3 ay sürecek bir fizibilite çalışması yapacaklarını ifade eden Özcan, bu çalışmadan olumlu rapor çıkması durumunda, Mersin’deki çöp sorununun belediyenin kasasından bir kuruş çıkmadan çözüleceğini ifade etti. Hafif raylı sistem hakkında da bilgi veren Özcan, daha önce Mezitli-Karacailyas arasında projelendirilen hafif raylı sistemin Tece-Huzurkent arasındaki 25 kilometrelik mesafeye çıkarılacağını bildirdi.

MERSİN (İHA) -
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 11:44:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?