3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Çöp projesi Danıştay'a takıldı!

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından katı atık düzenli depolama alanı olarak ilan edilen bölge için Danıştay 6. Dairesi, 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

Mersin'e 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve Organize Sanayi Bölgesi yakınında yer alan bölgenin yeni çöp depolama alanı olarak seçilmesine yönelik itirazları değerlendiren Danıştay 6. Dairesi, 21 Kasım 2008 tarihinde itirazları yerinde gördü ve yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bununla birlikte Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu alanı 'yeni çöp depolama alanı' olarak belirlemesine yönelik uygulamaların da geçirsiz sayıldığı bildirildi.

Danıştay tarafından alınan kararın gerekçesinde, "Elimizde başka alan yok" şeklinde görüş beyan eden Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne daha önce 1/100.000'lik İmar Planı'nda Esenli'nin çöp depolama alanı olarak işaretlendiği hatırlatıldığı kaydedildi. Tüm bu gelişmeler üzerine Büyükşehir Belediyesi'nin karara itiraz etmek için hazırlıklara başladığı öğrenildi.

Öte yandan, ÇİMSA'nın kuzeyinde yer alan 70 hektarlık bir alan üzerine inşa edilen 'Katı Atık Düzenli Depolama Alanı Projesi', Mersin'in 30 yıllık atığını depolayacak kapasiteye sahip. Söz konusu alan 3 etaba ayrılırken, öncelikli olarak 242 bin 608 metrekareden oluşan birinci etabın projelendirmesinin yapıldığı ve bu etabın 13 yıl kapasiteli olduğu, 3 ayrı lottan oluşturulduğu bildirildi. Buna göre birinci lot 6 ay, ikinci lot 5.5 yıl ve üçüncü lot da 7 yıl kapasiteye sahip.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, kentteki çöp sorunun çözümü noktasında merkez ilçe Toroslar'da yer alan Çavuşlu çöplüğündeki rehabilitasyon çalışmaları için 19 milyon YTL, ÇİMSA'nın kuzeyindeki düzenli depolama alanı için de 21 milyon YTL olmak üzere toplam 40 milyon YTL'lik bir bütçe oluşturulduğunu açıklamıştı. Özcan, söz konusu bütçenin 20 milyon YTL'sinin İller Bankası'ndan alınan krediyle, geriye kalan kısmının da belediyenin kendi öz kaynaklarından aktarıldığını belirtmişti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 16:13:42
Güncelleme :23 Kasım 2008 Pazar 16:18:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?