2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

'Çöp sorunu çözüldü' tartışmaı

Akdeniz Sosyal Forumu Derneği Başkanı Kemal Dama, Mersin'de yeni çöp depolama alanının faaliyete geçmesiyle bu konudaki tartışmaların şimdilik durulduğunu belirterek, ancak uzak olmayan bir süreçte yerel yönetimler için çöp sorununun yine çıban başı olacağını ileri sürdü.

Kurulduğu günden bu yana Mersin'deki çevresel sorunlara dikkat çekmeye çalışan Akdeniz Sosyal Forumu Derneği Başkanı Kemal Dama, eski ve yeni çöp depolama alanıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eski çöp depolama alanının kaldırılmasıyla ilgili geçmişte çok çetin mücadeleler verdiklerini hatırlatan Dama, o bölgede her an patlama riski bulunduğunu Akdeniz Sosyal Forumu olarak bilirkişi raporuyla saptadıklarını, buranın süratle rehabilite edilmesi gerektiğini yetkililere söylediklerini belirtti.

Şimdi yapılan rehabilitasyon olayının standartlara uygunluğu konusunda görüş beyan etmelerinin doğru olmayacağını vurgulayan Dama, bu işten anlayan teknik, akademik formasyona sahip bireylerden oluşan bir bilirkişi heyetinin oluşması ve yeni ıslah edilen çöp alanının denetimini bağımsız olarak yapması gerektiğini ifade etti. Yapılan rehabilitasyonun doğru olup olmadığının anlaşılabilmesi için de bu yöntemin şart olduğunu kaydeden Dama, "Islah edilen bölge şu anda görüntü olarak çok güzel. Ancak gördüğümüz kadarıyla oradan çıkan metan gazını yakma ünitesi henüz devreye sokulmuş değil. En kısa sürede böyle bir ünitenin yapılarak devreye sokulması gerekir. O bölge 10 yıl sonra belki de Mersin'in akciğeri haline gelecektir. Bu anlamda proje olarak baktığımızda olumludur. Ancak standartlara uygun olup olmadığı konusunda bilgi sahibi değiliz. Söylenenlerle yetinmek zorundayız" dedi.

Düzenli çöp alanındaki çözümün ise önerdikleri bir çözüm olmadığını söyleyen Dama, çöpte bertaraf etme yönteminin kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. Şu anda yeni çöp alanındaki yöntemin düzenli çöp depolama yöntemi olarak ifade edildiğini anımsatan Dama, "Ama biz diyoruz ki, şimdilik düzenlidir. Eski çöp depolama alanı da böyle kurulmuştu. Daha sonra vahşi depolamaya geçildi. Bizim kaygımız faaliyete yeni geçirilen düzenli çöp depolama alanının gelecekte vahşi depolama alanı haline dönüştürüleceğidir. Bu konuda ciddi kaygılarımız vardır. Bu sorunun asıl çözümü yerinde ayrıştırma kültürünün önce egemen kılınması, projesi hazırlanacak bertaraf etme sisteminin uygulanarak çöpten geri dönüşüm elde edilmesidir. Başka bir deyişle külfetin nimete dönüştürülmesidir. Doğru proje ve doğru projeksiyon budur" diye konuştu.

İleriki yıllarda yeni bir çöp depolama alanı için yer tartışmalarının yeniden başlayacağını belirten Dama, yeni düzenli depolama alanının ömrünün 30 yıl olduğunun söylendiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Hangi verilerle bu ömrün 30 yıl olarak söylendiğini pek bilmiyorum. Ama çok net olarak şunu söyleyebilirim; düzenli çöp depolama alanı 3 kategoriye ayrılmış. Şu anda birinci kategori faaliyete giriyor. 2. ve 3. kategorinin kullanılıp kullanılmayacağı daha belli değildir. Çünkü mahkemenin nasıl sonuçlanacağı henüz belli değil. Böyle olsa bile ben 30 yıla inanmıyorum. Ortada belirli rakamlar var. Ömrün 30 yıl olarak değerlendirilmesi yanlıştır. Mersin'de nüfusun nasıl ve ne kadar artacağı, buradan doğabilecek atıkların ne kadar olacağı belli değilken bugünkü verilerle bunu tartışmak da doğru değildir. Bu duruda düzenli depolama değil de bertaraf etmenin tartışılması gerekir. Kalıcı ve kesin çözüm de budur."

Bu sistemin 30 yıl kalması durumunda bertaraf etme sisteminin de 150 yıl kalacağını ifade eden Dama, düzenli depolama yöntemiyle bu sorunun çözüleceğini iddia etmenin doğru olmadığını söyledi.

Çöp konusunun uzak olmayan süreçte yerel yönetimler için yine çıban başı olacağını ileri süren Dama, konuyla ilgili olarak Akdeniz Sosyal Forumu olarak Antalya Kemer ve Ankara Mamak'ta incelemeler ve çekimler yaptıklarını belirterek, "Bunları yerel yöneticiler ve kamuoyu ile paylaştık. Mamak ilçesinde çöplerden elektrik elde ediliyor. Başka şeyler de elde ediliyor. Söylemek istediğim bir şey daha var. Arıtma sorunu gündeme getiriliyor. 'Arıtmanın yüzde 80'ini bitirdik' diye afişler asılıyor. Buna bir sözümüz yok. Ancak arıtmadan çıkacak atıkların ne olacağı konusunda da bugüne dek hiç kimse bir şey söylemiş değildir. Oradan çıkacak atıklar yakılacaksa nerede yakılacaktır? Tesis nerede kurulacaktır?" diye sordu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 14:37:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?