3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Çöp sorunu yeniden hortladı

Mersin'in alt birim Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, yeni çöp depolama alanının yapılması konusunda hukuki bir engelin bulunmadığını belirterek, Büyükşehir Belediyesi'nin bir an evvel harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Toroslar halkı için artık bıçağın kemiğe dayandığını ifade eden Tuna, "23 yıldır bu ızdırabı yaşayan bölge insanı artık bunu yaşamak istemiyor. Toroslar halkı müebbete mahkum değil, nöbet dönemi bitmiştir" dedi. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, çöp sorununun çözümü konusunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın geçtiğimiz günlerde bir gazetede yer alan "Toroslar Belediye Başkanı, kendi bölgesindeki çöp alanının kaldırılması konusunda bizim yanımızda değil, bize hep zorluk çıkartıyor" şeklindeki suçlamasına, düzenlediği basın toplantısıyla yanıt verdi. Belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarlarının da katıldığı toplantıda konuşan Tuna, çöpün, Toroslar bölgesinin en önemli meselesi olduğunu söyledi.

Belediye başkanlarının 5 yıllığına seçildiğini hatırlatan Tuna, "Yani verilen 60 aylık sürenin 45 ayı doldu, geriye 15 ay kaldı. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren her meclis toplantısında birinci meselenin çöp meselesi olduğunu söyledik ve Toroslar bölgesinin gelişmesine engel olan en önemli unsur olduğunu belirttik. Çöp sorununa dikkat çekmek için çöp fabrikasında yapılan eylemlere katılan tek belediye başkanı da ben oldum. Çöp berteraf tesislerini kurmak, kurdurmak, işletmek Büyükşehir Belediyesi'ne ait olmasına ve bu konudaki sorumluluğun tamamen kendilerinde olmasına rağmen, başka hiçbir belediye başkanı katılmadı.

Bunun yanında, görevdeki ilk yılımızdan itibaren o acıyı yaşayan insanlarla sürekli toplantılar yaptık, alternatif çözüm önerileri üretmeye çalıştık. Bu toplantılara da Büyükşehir Belediyesi'nden sadece Çevre Meclisi Başkanı Nuri Özdemir bazılarına katıldı. Bizim başından beri duruşumuz net. Bu işin çözüm yeri Mersin Büyükşehir Belediyesi'dir ve biz sorunun çözümü konusunda belediye meclis üyelerimizle birlikte hep Büyükşehir Belediyesi'nin yanında yer aldık" dedi.
Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 67 meclis üyesinin bulunduğunu, bunun 26'sının CHP'li, 18'inin MHP'li, 17'sinin AK Parti'li, 2'sinin DSP'li, 2'sinin DP'li ve 2'sinin de SHP'li olduğunu kaydeden Tuna, yeni çöp depolama alanına karşı çıkan 6 meclis üyesinin bulunduğunu, bunların MHP'lilerin dışında 2'sinin de CHP'li olduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı'nın, açıklamalarında karşı oy kullananan CHP'li meclis üyelerini gizlediğini öne süren Tuna, "Sayın Özcan, 'MHP'li meclis üyeleri çöp konusunda bana engel oluyorlar' diyor. Burada siyaseten herhangi bir şey yok, buradaki sorun bölgeseldir. Oradaki belde belediye başkanları ve meclis üyeleri, Toroslar'daki çöp sorununun kendi bölgelerine taşınmasını istemiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı, günü kurtarmak adına 1 günlüğüne Hamit Tuna'yı suçluyor, peki 9 yılın hesabını nasıl verecek? O 9 yılı nasıl kurtaracak?" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi'nin, Organize Sanayi Bölgesi yakınındaki yeni çöp depolama alanı dışında bir "B" planı olmadığını savunan Tuna, "Burada konuya hassasiyetsizlik var. Çöpün siyasete alet edilmesi doğru değil. Şehrin güney kısmı tamam, ama biraz kuzeyine bakın, oradaki insanlarla da konuşun. Şehir, sadece güneyden ve sahilden ibaret değil" dedi.

Yeni çöp depolama alanının faaliyete geçirilmesi konusunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın önünde hiçbir hukuki engelin kalmadığını da savunan Tuna, "Mahkeme kararı verdi. Şu anda o bölgeyle ilgili hiçbir hukuki engel yok. Neden bekleniyor anlamış değiliz. Artık bıçak kemiğe dayandı. 23 yıldır bu ızdırabı yaşayan bölge insanı artık bunu yaşamak istemiyor. Toroslar halkı müebbete mahkum değil, nöbet dönemi bitmiştir" diye konuştu.
Tuna, açıklamalarında mevcut çöp depolama alanının insan sağlığına zararlı olduğu ve çöp dökme işlemine son verilmesi yönünde mahkeme kararı bulunduğunu da hatırlatarak, bu işin ilgili kişilerce elinin ucuyla tutulduğunu, eğer gerçekten kavranabilse çoktan çözülmüş olacağını da belirtti. Tuna, sorunun çözüm yerinin Büyükşehir Belediyesi olduğunu vurgulayarak, çöp sorununun çözümü konusunda Toroslar Belediyesi olarak daima Büyükşehir Belediyesi'nin yanında olacaklarını da sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2008 Çarşamba 13:20:08
Güncelleme :16 Ocak 2008 Çarşamba 13:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?