2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Çöp sorununa çözüm bulunamadı

Mersin'de yıllardır sorun olan çöp depolama alanı, Yerel Gündem 21 (YG21) Kent Konseyi'nin toplanma konusu oldu. Bu amaçla yapılan toplantıdan beklenen sonuç çıkmadı.

YG21 Kent Konseyi, Mersin'in Toroslar Belediyesi sınırları içinde kalan çöp depolama alanına alternatif alan bulunması amacıyla bugün toplandı. Akşam saatlerinde Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda biraraya gelen YG21 Kert Konseyi'ne, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan başkanlık etti. Toplantıya, alternatif çözüme ortak olması beklenen Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da katıldı.

Toplantıda, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından fizibilite çalışması yapılan ve kentin çöpünün taşınacağı alan olarak belirlenen Mersin'in kuzey doğusunda, 24 kilometre uzaklıktaki merkeze bağlı Esenli Köyü'nün batısında, Hebilli Köyü'nün de güneyinde kalan yer, yeni çöp depolama alanı olarak mevcut alana alternatif gösterildi. Ancak çevreden sorumlu Vali Yardımcısı Reşat Özdemir, alanın kullanılabilmesi için öncelikle Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınması ve bölge insanının da alana onay vermesi gerektiğini belirterek, yeni yerlerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Toplantıda ayrıca, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin'e gerçekten doğalgaz gerekip gerekmediğini de sordu. Öte yandan toplantıya katılan Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, yapımı planlanan ve Tarsus'a 8 kilometre uzaklıkta olacağı söylenen, Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi'nde Kromsan'ın Mersin'de yok edilemeyen atıklarının burada yok edileceğini savundu. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise halkın artık dayanacak gücünün kalmadığını söyledi.

"BİZ HEM TARSUS'U HEM DE MERSİN'İ KURTARACAK BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ"
YG21 Kent Konseyi açılış konuşmasını yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, çöp sorununu 1999 yılından itibaren anlatarak bugüne kadar yapılan çalışmalardan bir sonuç alamadıklarını belirtti. Acilen Çavuşlu Mahallesi'nde bulunan çöp depolama alanının kaldırılması gerektiğini vurgulayan Özcan, "Bize bağlı 22 belediye var, hangisine gitsek belediye başkanı siz buraya çöp taşıyamazsınız diyor. Politik geleceğini düşünüyor. Başkan Kocamaz da şimdi çalışmalarını anlatacak. Ancak çöp sorununu tam olarak çözebilmiş bir şehir yok. Ankara bile vahşi depolama yapıyor. Avrupa'da yapılı sistemler de artık kabul görmüyor. Yeni sistemler araştırılıyor. Mersin ve Tarsus arasında 25 km mesafe var. Biz hem Tarsus'u hem de Mersin'i kurtaracak bir çözüm istiyoruz" dedi.
Özcan, Mersin'in kuzey doğusunda, 24 kilometre uzaklıktaki merkeze bağlı Esenli Köyü'nün batısında, Hebilli Köyü'nün de güneyinde kalan, yüzde 85'i şahıslara, yüzde 15 ise hazineye ait olan yerin, yeni çöp depolama alanı olarak incelendiğini, uzak olmakla birlikte çöpün yapılacak çalışma sonunda bu alana taşınabileceğini belirtti.
Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, çöp konusunda sadece Tarsus'un mücadelesinin yeterli olmayacağını, tüm Çukurova Bölgesi'nin mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Çöp meselesi ile ilgili olarak Çevre Bakanlığı'na müracaatlarında, Endüstriyel Atık Bertaraf Tesisi raporunu gördüklerini belirten Kocamaz, "Bu tesis, bölgede sıkıntı yaratır. Burası Tarsus'a 8 km, Berdan Baraj Gölü'ne 4.5 km, otobana 300 mt, Roma yoluna da 5 km uzaklıkta bir alan. ÇED raporlarına göre kurulması durumunda toprak kirliliği, çevre kirliliği olabilir deniyor. Ayrıca baca gazları ile hava kirliliğinin de olması mümkün. Ayrıca burası, Munzur Deresi su toplama havzası içinde. Buradan Berdan Nehri'ne oradan da Akdeniz'e sızıntı olması mümkün. Kilis, Gaziantep, Osmaniye, Hatay, Adana ve Mersin bölgesindeki kimyasal atıklar değerlendirilecek deniyor. Yıllık toplam yaklaşık 24 bin ton atık gelecek. Aklımıza yerleşim yerlerinden uzak bir yer geliyor. Buraya yapıldığına göre atığın büyük kısmı buradan alınacak. Tarsus'ta kimyasal atığı olan bir tesis yok. Demek ki Kromsan'ın yok edilemeyen atıkları tahminimizce bu alanda yok edilecek" diye konuştu.
Kocamaz, çöp depolama alanı konusunda da, "Başkan Özcan çöp konusunda birlikte hareket etmemiz gerektiğini söylediğinde ben de 'Mersin'i Tarsus'tan, Tarsus'u Mersin'den ayrı düşünemeyiz' dedim. Yer konusunda yardımcı olunursa değerlendireceğimizi belirttik. Tarsus'taki gibi kolay olmayacağını biliyoruz. Tarsus bu işin çözümünde ortak olacaksa menfaati de olması gerektiğini kaydettim. Bizim de hesap verdiğimiz belediye meclisimiz, Tarsuslu halkımız var" dedi.

"BÖLGE HALKININ RIZASINI ALMADAN BUNU YAPAMAYIZ"
Toplantıda söz alan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da, bölge halkının çöpten dolayı sıkıntı içinde olduğunu, sağlık açısından bölge insanının etkilendiğini belirterek, "Her ortamda konuyu güdeme getiriyoruz. Şehrin kuzeye kaymasını engelliyen bir alan. İsteğimiz çöpün bölgeden bir an önce kalkmasıdır. 50 dönümlük bir alan belirledik. Çöpü öncelikle buradan kaldırmamız gerekiyor. Esenli Köyü'nün doğu kısmında eski bir taş ocağında bir arazi, düzgün depolama sistemi ile çöp önce oraya taşınmalı. Böylece sorunu kısa vadede çözmüş oluruz" ifadelerini kullandı.
Bir sinevizyon gösterimi ile çöp depolama alanı olarak belirlenen yeri inceleyen Çevreden Sorumlu Vali Yardımcısı Reşat Özdemir, alanın ÇED raporu alımında sıkıntı yaşanacağını, bölge halkının bu alanın çöp depolama alanı olarak kullanılmasına izin vermeyeceğini savundu. Bölge halkının da düşünülmesi gerektiğini söyleyen Özdemir, "Olmayacağı oldurmak bizim görevimiz değil. Bir şey yaparken oradaki insanları da düşünmek zorundayız. Kesin alan belirlendikten sonra konuşalım birkaç nokta belirleyin. Bölge halkının rızasını almadan bunu yapamayız" diyerek belirlenen alana da alternatif alanların belirlenmesini istedi.
Öte yandan toplantıda, doğalgazın Mersin'e ne kadar gerekli olup olmadığı da Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan tarafından dile getirildi. Özcan, Mersin'e doğalgaz gelmesi durumunda kaliteli malzeme kullanarak yaptıkları tüm alt yapının bozulacağını, bunun da 40 ile 50 trilyon lira arasında bir harcamaya neden olacağını söyledi. Mersin'de sadece 2 ay kış yaşandığını belirten Özcan, doğalgaz konusunda anket yaptırdıklarını ve Mersin halkının yüzde 60'ının hayır dediğini, sadece yüzde 40'ının doğalgaza evet dediğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2005 Cumartesi 02:31:48
Güncelleme :7 Temmuz 2005 Perşembe 12:16:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?