8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Çöp sorununda sona gelindi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Toroslar Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden ve çöp yüzünden yıllardır zor anlar yaşayan 250 bin insanın bu sorundan kurtulacağı müjdesini verdi.

Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, yıllardır bir kangren haline gelen çöp sorununda artık son noktaya geldiklerini kaydeden Özcan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi, Yenitaşkent ve Bağcılar belediyelerinin yeni çöp depolama alanının yeri ile ilgili olarak açtığı davalara istinaden sorunu Danıştay'a taşıdıklarını ve Danıştay'dan Büyükşehir Belediyesi'nin lehine kararlar çıktığını belirtti.

Yıllardır çöpün Toroslar'dan kalkması için mücadele ettiğini, ancak her defasında türlü engellemelerle karşı karşıya kaldığını savunan Özcan, "Açtığı davalarla çöp sorununun bugüne kadar uzamasında başrolü oynayan MTSO Başkanı Kadri Şaman, davanın kendi aleyhlerine sonuçlandığını görünce Sanayi ve Ticaret Bakanı vasıtasıyla Çevre ve Orman Bakanı'na baskı kurmaya çalışıyor ve yeni çöp alanının 1/100.000'lik plandan çıkarılması mücadelesini veriyor. Bu amaçla geçtiğimiz günlerde Ankara'da bir toplantı yapıyorlar, ancak her ne hikmetse çöp meselesinin birinci dereceden ilgilisi olan Büyükşehir Belediye Başkanı bu toplantıya çağrılmıyor. Bu olay bile, bu toplantının iyi niyetle yapılmadığını göstermektedir. Çevre ve Orman Bakanı'ndan aradığı desteği bulamayan Şaman, bunun üzerine bir basın açıklaması yaparak, belli bazı kıstasların yerine getirilmesi koşulu ile ÇİMSA'nın kuzeyindeki alana karşı çıkmayacaklarını belirtiyor. Şaman'ın ileri sürdüğü koşullardan birisi olan düzenli depolama alanının yanına yakma fabrikası kurulması tekniği bugün dünyada tamamen terk edilmiş ve maliyeti çok yüksek olan bir olay. Eğer Çevre ve Orman Bakanlığı veya MTSO bu maliyeti karşılarsa bizim için sorun yok. Kaldı ki, bugüne kadar biz her türlü uzlaşma yöntemini denedik, fakat karşılık bulamadık. Şimdi dava bizim lehimize sonuçlanınca ve yapacak birşey kalmayınca MTSO, 'Çöpe destek veririz' türünden açıklamalar yapmaktadır. Bugüne kadar çöp meselesi üzerinden siyaset yapan Şaman, halen çöp üzerinden siyaset yapmaktadır" dedi.

İşin ilginç yanının, yeni yere destek verebileceğini söyleyen Şaman'ın, davalarını halen geri çekmediğini kaydeden Özcan, "Madem destek konusunda samimiler, davalarını geri çeksinler" diye konuştu. Çöp meselesinin, Büyükşehir Belediyesi'nin çözmesi gereken bir mesele olduğunu ifade eden Özcan, "Ancak Kadri Şaman herhalde kendini Büyükşehir Belediye Başkanı zannediyor ki, çöp yeri konusunda koşullara bağlı destek vereceği yönünde açıklamalar yapıyor. Şunu tüm Mersin halkının, özellikle de Toroslar halkının çok iyi bilmesini istiyorum. Çöp meselesi çözülmüştür. Size bu müjdeyi veriyorum. Yeni yer ile ilgili ÇED raporumuz, projelerimiz ve bütçemiz hazır. Şu an ihale noktasındayız. Önümüzdeki günlerde ihaleyi yapıp, ilk kazmayı vuracağız. Bu arada Toroslar'daki 250 dönümlük vahşi depolama alanını da rehabilite etmeye başladık. Kısa bir süre sonra o bölgeyi spor ve piknik alanı olarak Toroslar halkının hizmetine sunacağız. Tüm bu saydığımız olaylar, yani yeni yerin faaliyete geçmesi ve Toroslar'daki yerin rehabilitesi işlemi tahminen 1 yıl içinde tamamlanacaktır. Bu demek oluyor ki inşallah 2008 yılının sonuna kadar Mersin'de çöple ilgili bir mesele kalmayacak" şeklinde konuştu.

Haklı mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmediklerini ve Toroslar'daki insanları bu dertten kurtarmanın mücadelesini 8 yıldır verdiklerini vurgulayan Özcan, şöyle devam etti:
"Bu mesele yukarıda söylediğim engellemeler olmasaydı daha önce de çözülebilirdi. Çöp meselesinin çözümünü kendisine mal etmek isteyenler olacak. Fakat Mersin halkı bu sorunun çözümü için kimin mücadele ettiğini, kimin engel olmaya kalktığını çok iyi bilmektedir. Keşke zamanında engel olmasalardı da bu sorunu hep birlikte çözdük diyebilseydik. Bu müjdeli haberi tüm Mersin halkı ile paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum, Mersin'e hayırlı olsun."

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 13:42:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erdal_parca IP: 88.226.207.xxx Tarih : 18.11.2007 11:59:42

sayın macıt ozcana mersıne yapmıs oldugu tum guzellıkler ıcın tesekkuru bır borc bılırım tesekkurler macıt ozcan