3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Çöpler depolama alanına dökülüyor

Mersin'de çöp sorununun çözümü noktasında hazırlanan; 'Düzenli Katı Atık Depolama Alanı'na çöp dökme işlemi bugün itibariyle başladı. Kentte toplanan günlük ortalama 600 ton çöpün, ÇİMSA'nın kuzeyinde yer alan bölgeye düzenli bir şekilde dökülerek depolanacağı bildirildi.

Gelişmeleri değerlendiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, merkez ilçe Toroslar'de yer alan Çavuşlu'daki mevcut çöp depolama alanına çöp dökme işlemine son verildiğini vurgulayarak, söz konusu bölgede de bir süre önce başlatılan rehabilitasyon çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını dile getirdi.

Özcan, çöp sorununun büyük ölçüde çözüldüğünü ifade ederek, Danıştay Daireler Kurulu tarafından alınan kararın da sadece çöple ilgili değil, 1/100.000'lik Çevre Düzenleme Planı ile ilgili olduğunu, ancak bu konuda kamuoyunun yanlış bilgilendirilerek konunun saptırılmak istendiğini ileri sürdü. Özcan, ÇİMSA'nın kuzeyinde yer alan yeni çöp depolama alanında çöp dökülmemesine yönelik herhangi bir mahkeme kararı da olmadığını kaydetti.

Toroslar'da yer alan mevcut depolama alanının kapasitesini doldurduğunu, bu durumu göz önüne alan Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün, yeni çöp depolama alanına çöp dökülmesini onaylayan bir karar aldığına işaret eden Özcan, ÇİMSA'nın kuzeyinde yapımı tamamlanan ve 1. Lot olarak adlandırılan kısma katık atık dökülebileceği şeklinde 26 Kasım 2008 tarihli karla da çöp dökme işlemine başladıklarını anlattı.

Özcan, hiçbir zaman yargı kararlarına karşı bir faaliyet içinde yer almadıklarını ifade ederek, "ÇİMSA'nın kuzeyindeki alana katık atık depolanmayacağı yönünde şu anda hiçbir hukuki karar bulunmamaktadır. Dolayısıyla söz konusu alana, Çavuşlu'daki depolama alanının kapasitesinin dolması da göz önünde bulundurularak, bugün itibariyle katık atık depolanmasına izin verdik. Yasalara aykırı bir faaliyet içerisinde bulunmamız zaten söz konusu bile olamaz. Bu nedenle bazı çevreler, söz konusu alana çöp dökülemeyeceğini içeren demeçler vermekte ancak bununla ilgili ellerinde bir karar bulunmamaktadır" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'ni; 'kanunsuz bir iş yapmak' ile suçlayan kimi politikacıların, bir grup vatandaşı kışkırtarak yeni çöp depolama alanı önünde toplayıp, çöp kamyonlarının geçişine engel olduklarını dile getiren Özcan, "Asıl bu hareketle yasaları kendileri çiğnediler ve bunun için halkı öne sürdüler. Ancak bu sıkıntıyı kısa sürede çözerek, çöp sevkıyatına yeniden başlandı. Şu anda toplanan çöpler, yeni alanda depolanmaya başlandı. Bundan böyle Katı Atık Depolama Alanı olarak çöp kamyonları çöplerini bu bölgeye getirecek" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 16:35:05
Güncelleme :28 Kasım 2008 Cuma 16:37:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?